Priča o djeci silovanih majki: Predstava “U ime Oca” premijerno izvedena u Tuzli

Predstava „U ime Oca“ koja govori o iskustvima djece čije su majke silovane tokom rata, sinoć je premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Tuzla.

Mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije briljantno su odigrali uloge u predstavi čiji je reditelj Darrel Toulon. Dio glumačkog tima je i Ajna Jusić, djevojka čija je majka silovana tokom agresije u Bosni i Hercegovini.

Ajna je hrabro na pozorišnim daskama iznijela svoju priču, svoje životno iskustvo. Gledaoci su se na trenutak mogli staviti u Ajninu i kožu mnoge druge djece, čije su majke silovane. Djece koja su odrasla bez oca i koja su sistemu koji ih ni na koji način ne štiti, mnogo puta morala objašnjavati zašto je rubrika „Ime oca“ u njihovim dokumentima, ali i životima, prazna.

Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, silovano je između 35 i 50 hiljada žena. Mnoge su rodile djecu.

Reditelja Toulona na ovakav projekat potaknula je priča Alena Muhića koji je, također, dijete silovane majke. I Alen Muhić je prisustvoao premijernom izvođenju ove važne predstave. Ovaj hrabri mladić prvi je javno progovorio o svom životu djeteta silovane majke.

Dokumentarno plesni program “U ime Oca” nastao je u koprodukciji Alfa grupe iz Austrije i Narodnog pozorišta iz Tuzle. Direktor tuzlanskog pozorišta Mirza Ćatibušić smatra da je ovaj projekt od višestrukog značaja.

-Pričati o jednoj ovakvoj temi koja je nedovoljno zastupljena u javnom diskursu je od neprocjenjivog značaja. Uloga pozorišta je da postavljamo pitanja, a ponekad i dajemo odgovore. Izrazito je važno govoriti o ratnim zločinima, kaže Ćatibušić.

Ulaz na predstavu je besplatan, a prva repriza bit će upriličena u petak, 22.marta u 19:30 u Sali Narodnog pozorišta Tuzla. (Bhreporter)