28/03/2024 14:30

Akcija „Zlatni karat“: Uhapšene 4 osobe. Zaplijenjeno više od 100 kilograma zlata u vrijednosti 3,5 miliona KM

U akciji „Zlatni karat“ koja je prethodnih dana sprovedena na 60 lokacija širom Bosne i Hercegovine radom više policijskih agencija i poreznih institucija, zaplijenjeno je i privremeno oduzeto oko 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, oko 2 000 komada različitog nakita čija se vrijednost procijenjuje na više od 3,5 miliona KM, te novac u iznosu od 60 000 KM, 40 000 eura, 6 pištolja i više pečata za obilježavanje nakita.

 Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputit će prema Sudu BiH prijedlog pritvora za 3 osumnjičene osobe. Pritvor će biti zatražen  zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 Za jednog osumnjičenog bit će predložena mjera zabrane, koja uključuje zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u predmetu.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dadžbina, te distribuciju nakita na ilegalnom tržištu, izvan zakonski propisanih i utvrđenih procedura. (Bhreporter)

 

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.