28/03/2024 20:48

Aviobomba od 226 kilograma uklonjena iz rijeke Sane

Iz korita rijeke Sane u Bosanskom Novom jutros je uklonjena aviobomba, teška oko 226 kilograma, zaostala iz Drugog svjetskog rata, javlja Fena.

Bombu, kao i one prethodnih dana kod gradskog i željezničkog mosta, uklonili su pripadnici Sektora za deminiranje Civilne zaštite RS i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite RS Dragan Kos pojasnio je da je aviobomba, nakon vađenja iz korita rijeke Sane, prevezena čamcima češke policije 1.700 metara uzvodno, zatim pretovarena u vozilo, a bit će neutralizirana u Petkovcu.

Posao lociranja, uklanjanja i neutraliziranja eksplozivnih sredstava u koritu rijeke Sane u Bosanskom Novom, kaže, trajao od 12. avgusta.

Šef češke policijske misije Martin Kučera rekao je da je njihova misija završena uspješno, dok je zamjenik načelnika općine Bosanski Novi Bojan Lukač kazao da su aviobombe u koritu rijeke Sane bile potencijalna opasnost 75 godina te da su građani sada sigurni.

Pripadnici sektora za deminiranje Civilne zaštite Republike Srpske i češke policije 22. avgusta su uklonili šest aviobombi SD 70 (njemačke proizvodnje, zaostale iz Drugog svjetskog rata) ispod željezničkog mosta u rijeci Sani na dubini od dva metra.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.