29/03/2024 12:16

Britanci objavili rezultate iskopavanja kod Vareša: Na dubini od 72 metra pronađena nova ležišta zlata

ADRIATIC METALS Uočene i velike količine plemenitih metala

“Adriatic Metals”, kompanija iz Velike Britanije, objavila je da je ispod površine tla kod Vareša pronašla velike količine plemenitih metala.

Naime, kako je prenio “thewest.com.au”, istraživanjem su ustanovljeni zapanjujući rezultati. Na dubini od 72 metra je pronađeno 18,3 posto cinka, 10,7 posto olova, te 2,5 grama zlata po toni zemlje, 211 grama srebra po toni zemlje.

Iz “Adriatic Metalsa” naveli su da ove količine predstavljaju veliki potencijal plemenitih metala sakrivenih u ovom dijelu BiH.

– U toku su i metalurške, geotehničke i hidro-geološke studije, koje će se uključiti u studiju određivanja opsega, primjenu dozvole za eksploataciju i na kraju studiju izvodljivosti – kaže se u saopćenju.

Osim lokaliteta Rupice, smatra se da bi plemenitim metalima također mogli biti bogati i rejoni Brestić, Juraševac, Borovac i Veovača.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.