29/03/2024 11:40

Djeca mami i tati uvijek trebaju biti prioritet

KORISNO Roditeljske dileme

Postati roditelj prirodna je stvar, ali biti dobar roditelj mnogo je veći izazov

Pravilan odgoj djeteta zahtijeva vrijeme i posvećenost. To danas nije nimalo lak posao s obzirom na to da roditelje sa svih strana pritišću obaveze. Postati roditelj prirodna je stvar, ali biti dobar roditelj mnogo je veći izazov. Donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izgradite čvrsti karakter djeteta.

Roditeljstvo na prvome mjestu

Uz mnoštvo obaveza na poslu i kod kuće, vrlo je teško potpuno se posvetiti roditeljskoj ulozi. Međutim, to je glavna stvar ako želite imati karakterno dijete. Vi ste ti koji gradite njegov karakter, stoga morate u potpunosti biti prisutni i odgajati ga. Djeca moraju biti vaš prioritet.

Budite dobar primjer

Kako god okrenuli, vi svojoj djeci jeste primjer – dobar ili loš. Trebate izabrati kakav primjer želite pružiti djeci. Ako dijete uvjeravate da je pušenje loše i štetno, a pritom sami pušite, šaljete kontradiktorne signale i zapravo ste loš primjer. Kako želite da vaše dijete postupa, tako morate postupati i vi.

Slušajte i gledajte

Kako biste otkrili pod kakvim je sve utjecajima vaše dijete, morat ćete dobro otvoriti oči i uši. Promatrajte što vaše dijete čita, sluša, gleda. Otkrijte kakve sadržaje na internetu prati i s kim se druži. To ne znači da dijete morate staviti pod stakleno zvono, ali morate biti upućeni kako biste pravovremeno reagirali da otkrijete da je dijete pod štetnim utjecajem nekoga ili nečega.

Kažnjavajte s ljubavlju

Kažnjavanje je danas na lošem glasu, a kao rezultat toga imamo nediscipliniranu i nepristojnu djecu. Morate znati postaviti ograničenje svome djetetu. Kada ga kažnjavajte, činite to s ljubavlju. Razgovorom mu objasnite zašto to činite te mu ukažite gdje je pogriješilo. Napomenite da kažnjavanje ne znači da ga ne volite, nego baš suprotno. Djeca na taj način uče kako se trebaju ponašati.

Naučite slušati

Odrasli vrlo često zaboravljaju da su i djeca ljudi, pa se razgovor s njima pretvara u jednosmjernu komunikaciju. Naučite slušati svoju djecu, jer i ona imaju šta reći. Neka komunikacija s njima bude razgovor ravnopravnih. Uvažavajte ih jer ćete na taj način izgraditi povjerenje.

Dnevni Avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.