Džaferović: Danas se posebno sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas živimo

U kasarni “Dubrave” danas je upriličena centralna svečanost obilježavanja 27. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga naše zemlje.

Tom prilikom upućene su čestitke, ali i ukazano na značaj osnivanja Armije RBiH. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović također je prisustvovao obilježavanju ovog značajnog datuma, a prema njegovim riječima, Armija RBiH je jedina legalna vojna sila legalne i legitimne vlade naše zemlje.

Nastavši iz naroda, odnosno od onih ljudi koji vole ovu zemlju, ona je odbranila BiH i omogućila zaključivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Danas se posebno sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas živimo, bosanskih šehida, pripadnika poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca – rekao je Džaferović.

Zamjenik ministrice odbrane Marine Pendeš Sead Jusić smatra da je 15. april od velikog značaja u bh. historiji.

– Zahvaljujući današnjem datumu i odlukama koje su donesene 8. i 9. aprila te zaokruženoj vojnoj sili, danas svi Bosanci i Hercegovci mogu reći da imaju državu i državljanstvo od svoje domovine. Ljudima je veoma važno da u istom imaju domovinu, državu i državljanstvo – dodao je Jusić.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga naše zemlje u kasarni “Dubrave” upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program.

(avaz.ba)