19/03/2024 5:25

Iranci se ne šale: Zaplijenili tanker s 12 članova posade

Iranska nacionalna televizija objavila je da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je prevozio milion litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak.

Iranska otmica tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD i njihovih saveznika s druge.

S obzirom na vrijeme i mjesto “zapljene”, moguće je da se radi o tankeru Riah koji je plovio pod panamskom zastavom i koji je prošlog vikenda nestao u iranskom dijelu Perzijskog zaljeva. Ipak, kako piše BBC, o tome još nema nikakve službene potvrde.

Usto, prije nekoliko dana iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei zaprijetio je Londonu da neće proći bez posljedica jer je zaplijenio naftni tanker na prostoru britanskog Gibraltara.

– Zli Britanci kradu naše brodove, bave se piratstvom te pokušavaju to sve predstaviti legalnim. To neće moći proći bez posljedica – rekao je ove sedmice Hamnei.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.