19/04/2024 5:19

Otvorena izložba minijatura Snježane Kostić u BKC-u

  1. Nesvakidašnja izložba minijatura upriličena je u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli

Od srijede 3. do srijede 10. oktobra ljubitelji minijature imaju izuzetnu priliku da u galeriji Bosanskog kulturnog centra u tuzli pogledaju izložbu minijatura Snježane Kostić iz Sarajeva.
Izložba je upriličena posthumno kao priznanje autorici za sudjelovanje na nekoliko prethodnih Bijenala minijature koji se u BKC organizuju svake dvije godine.
Minijature koje će posjetioci ove izuzetne izložbe imati priliku vidjeti nastale su u prethodnih desetak godina.
Autorica je tragajući za novim umjetničkim izražajem, koristeći se različitim materijalima i tehnikama, spojila duh orjentalne daleko istočne umjetnosti minijature i apstraktnog kao odgovore na izazove savremenog modernog društva u kojem smisao za lijepo i ljepotu nerijetko ostaje izvan percepcije „modernog“ savremenog konzumenta.
Vrijednost izloženih minijatura se ogleda i u činjenici da su nastajale kao svojevrstan odgovor autorice na izvanjske uticaje Bosanskohercegovačke svakodnevice i traganje za iskonskim univerzalnim bezvremenim vrednotama utkanim u niti izloženih minijatura.
Vrijedan pažnje je i trud djelatnika Bosanskog kulturnog centra koji su upriličujući ovu izložbu omogućili da ljubitelji lijepog budu u prilici uživati u radovima Snježane Kostić.
Izložba će nakon Tuzle biti postavljena i u galeriji Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.