19/03/2024 11:13

Krenula kolona Marša mira na put dug oko 100 kilometara

U ZNAK SJEĆANJA Trasa kojom će se kolona kretati duga oko 100 kilometara

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović na čelu kolone “Marša mira”

Učesnici će proći lokalitetom gdje je nakon pada bukve za jedan dan ubijeno više od 1.000 ljudi

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović na čelu je kolone “Marš mira” Nezuk – Potočari 2019, u kojem učestvuje više od 5.000 učesnika.

U znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine jutros je iz Nezuka prema Potočarima krenuo “Marš mira”.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović krenula je i ove kao i prethodnih godina u koloni “Marša mira” putem kojim su u julu 1995. godine svoj spas do slobode tražili mnogi Srebreničani te na ovaj način odala počast žrtvama srebreničkog genocida.

Potpredsjednica Mahmutbegović istaknula je da je svaki građanin BiH obvezan barem jednom u životu prijeći „Put spasa“ te se uvjeriti kako je bilo Srebreničanima uljeto 1995. kada su kroz šume bježali prema slobodnim teritorijima u Tuzli.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara, a ove godine prvi put će pratiti i najkritičniji dio puta marša smrti. Učesnici će proći lokalitetom gdje je nakon pada bukve za jedan dan ubijeno više od 1.000 ljudi, a više od 1.000 ih je ranjeno,  saopćeno je iz Ureda potpredsjednice FBiH.

(Dnevni avaz)

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.