28/03/2024 12:41

Meteorološka predviđanja do kraja maja: Zemlja je zasićena vodom, slijedi izlijevanje potoka

Izrađena su meteorološka predviđanja do kraja ovog mjeseca, a kako je potvrđeno za Avaz.ba, kišan period obilježit će cijeli maj. Iako maksimalne količine padavina obilježavaju početak ove sedmice, lokalni pljuskovi i grmljavina očekuju se i u narednim danima.

– Danas očekujemo maksimalne količine padavina, do 40 milimetara. Nestabilno vrijeme i u narednoj sedmici, očekuju se svakodnevni lokalni pljuskovi i grmljavina. Na planinama mogući susnježica i snijeg. Ide se ka blagoj stabilizaciji vremena, ali i dalje u narednim danima nestabilno vrijeme sa slabom kišom i lokalnim pljuskovima – kazao je meteorolog Dženan Zulum.

U Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine kažu da su Centru za vanredne situacije Evropske unije poslali zahtjev za izradu satelitskih snimaka te se nadaju da će se predviđanja bh. meteorologa poklopiti sa evropskim.

– Na terenu smo uradili sve što smo mogli, i mi i drugi. Situacija, što se tiče poplava, nije ni blizu onoj kakva je bila 2014. godine. A kada stane kiša, onda će krenuti izlijevanje malih vodotoka i potoka, jer je sada zemlja zasićena vodom, pa će biti ponovo nanosa vode u ravnije krajeve. To će trajati nekoliko sati. Oni koji su u tim područjima trebali su napraviti neke zaštite pijeskom – rekao je rukovodilac Sektora za zaštitu i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić.

Stabilnije vrijeme i više sunčanih intervala moguće od 20. do 27. maja, kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, s tim da će dani vikenda 25. i 26. maja biti propraćeni pljuskovima.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.