28/03/2024 19:53

Najavljena mirna šetnja građana protiv parade ponosa u Sarajevu: Nikada nećemo podržati (ne)vrijednosti koje propagirate

Udruženje građana “Svjetlo” pozvalo je građane na mirnu šetnju u znak protesta protiv najavljene parade ponosa u Sarajevu 8. septembra. Oni su naveli da nikada neće podržati (ne)vrijednosti koje propagira LGBTI populacija.

– S obzirom na to da je nedavno izdato javno saopćenje organizatora najavljene parade LGBTI populacije u kojem je, između ostalog, navedeno: “Građani Sarajeva nas podržavaju”, ovim putem obavještavamo organizatore najavljene parade LGBTI populacije da ih ne podržavamo i da ćemo taj svoj stav iskazati mirnom šetnjom, te ovom prilikom pozivamo sva udruženja i sve građane da nam se pridruže na toj šetnji istoga dana kada je najavljena i parada – saopćeno je iz Udruženja “Svjetlo”.

U saopćenju je navedeno i kako je suvišno govoriti o važnosti porodice i njenom očuvanju te da porodica obuhvata emocionalni sistem od najmanje tri generacije živih srodnika povezanih krvnim, zakonskim i historijskim vezama.

– U porodicu se ulazi rođenjem, a izlazi smrću. U nekim porodicama čak ni tada, jer učešće u psihodinamici porodičnog života nastavlja se i poslije smrti nekih članova, i zato se kaže da je porodica članstvo bez izbora i izlaza. Porodica ima strukturu, hijerarhijsku organiziranost, uloge i podsisteme – roditeljski subsistem i podsistem siblinga (djece). Značaj porodice ogleda se u njenoj nezamjenjivosti za razvoj pojedinca zato što nijedan drugi sistem nije u mogućnosti osigurati potrebnu ljubav i toplinu koju može pružiti biološka porodica – stoji u saopćenju.

Stoga, kako su istakli, “neka niko ne provjerava toleranciju građana Sarajeva koje su granatirali do iznemoglosti i ubili više od 11.000 civila, od čega više od 1.600 djece”.

– Ako i nakon svega toga sjednemo za isti sto da gradimo našu Bosnu i Hercegovinu sa sugrađanima Srbima, Hrvatima i drugima, zar zaista neko nakon toga može reći da smo netolerantni!? (Ne)vrijednosti koje propagirate mi nikada nećemo podržati! Živjela tradicionalna porodica – poručili su iz ovog udruženja.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.