28/03/2024 10:42

Neće biti izmještanja carinskog terminala Rača

Predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, špediteri i prijevoznici dogovorili su danas da neće biti izmještanja carinske ispostave u Bijeljini te da će raditi na poboljšanju općih higijenskih i radnih uvjeta u tom prostoru.

Predsjednik Udruženja prijevoznika RS Nikola Grbić rekao je da su zadovoljni ishodom sastanka te da će prijevoznici podnijeti inicijativu Privrednoj komori da se odvoje dodatna sredstva za održavanje carinskog terminala Rača.

– Za prijevoznike i špeditere je najbitnije da neće biti premještanja carinske ispostave i terminala, a radit će se na poboljšanju uvjeta rada na tom mjestu – kazao je Grbić novinarima.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević je istakao da su, kao što su ranije i obećali, pozvali špeditere iz carinske ispostave Bijeljina, kao i prijevoznike, na sastanak kako bi čuli njihove primjedbe u vezi s radom terminala u Bijeljini.

– Zaključeno je da se mora naći način da se taj carinski terminal dovede na nivo da zadovoljava minimalne standarde. To je moguće ukoliko se zajedno pokrene inicijativa da se dio sredstava koja se prikupe od naplate na tom terminalu da na raspolaganje UIO kako bi se ta sredstva mogla ulagati u održavanje objekata kojima rukovodi – precizirao je Kovačević.

U međuvremenu, pokušat će dobiti sredstva koja bi se uložila u postojeći terminal na Rači, koji je star 15 godina, a neophodno je i da se investiraju i veći iznosi kako bi se ispoštovali određeni standardi.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.