28/03/2024 18:38

Nedostaje nam 90 vatrogasaca

RAZGOVOR Direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu za „Avaz“

Bit će nastavljeno uređenje vodotoka kao i pružanje pomoći slabo opremljenim općinama

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu (KUCZ) na čijem je čelu Samir Džihić može se pohvaliti uspješno završenom godinom kao i rezultatima koje su postigli u proteklih 12 mjeseci. Obuke uposlenika, edukacija stanovništva, posjete školama, brojne akcije spašavanja samo je dio aktivnosti koje je realizirala KUCZ.

Sanacija klizišta 

Džihić, koji je direktor KUCZ-a nešto više od godinu, kazao je za „Avaz“ da je zadovoljan ostvarenim ciljevima koje je postavio na početku kalendarske godine, posebno se osvrnuvši na saradnju s akademskom zajednicom.

– Potpisali smo sporazum o saradnji s Građevinskim fakultetom, Fakultetom za sport i tjelesni odgoj, Fakultetom za kriminalistiku i kriminologiju. Potom smo radili na jačanju saradnje s MUP-om KS. A nije izostao ni rad sa Zavodom za izgradnju KS, naročito na sanaciji klizišta – rekao je Džihić.

Na inicijativu KUCZ-a, prvi put u redovno školovanje uveden je smjer vatrogastvo, a, osim toga, Džihić dodaje da je i prvi put održana smotra svih struktura zaštite i spašavanja kao i svečani defile vozila u mjesecu zaštite od požara.

Međutim, gorući problem za KUCZ je nedostatak kadra. Kako nam je kazao Džihić, trenutno im nedostaje 90 vatrogasaca. On je istakao da su uposlenici KUCZ-a kvalitetno opremljeni te da su u prošloj godini nabavili uniforme, obuću, specijalno tehničko vozilo, vozilo za prijevoz vatrogasaca. Zahvaljujući donacijama, dobili su i spasilačkog psa.

Što se tiče planova u ovoj godini, Džihić je kazao da će nastaviti s edukacijom i obukom svojih uposlenika kao i na podizanju svijesti građana.

Evropski standardi

– Radit ćemo, također, na primjeni evropskih standarda i smjernica u radu naše službe. Radit ćemo i na uspostavljanju centra 112, nabavci neophodne oprema za rad naših uposlenika s ciljem da BiH postane dio mehanizma Evropske unije za CZ – dodao je Džihić kazavši da su finansirali saniranje svih klizišta u KS te da će s tim projektom nastaviti ubuduće.

Također, bit će nastavljena sanacija i uređenje vodotoka kao i pružanje pomoći općinama koje su slabo opremljene.

Dijele brojne donacije

Za potrebe Kantona Sarajevo KUCZ je nabavio četiri sanitetska vozila potpuno opremljena i jedan atomski apsorpcioni spektrometar za Zavod za javno zdravstvo. S ciljem poboljšanja uvjeta vodosnabdijevanja KCUZ je ustupila na korištenje dvije radne mašine preduzeću „Vodovod i kanalizacija“. Dvije autocisterne za snabdijevanje pitkom vodom dodijelili su Vogošći i Ilijašu – dodao je Džihić.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.