19/03/2024 8:17

Nijemci otvorili fakultet za špijune

Agenti njemačkih tajnih službi od ove će se godine obrazovati na fakultetima kako bi bila  poboljšana saradnja među službama.

Deutsche Welle (DW) navodi slučaj jedne 29-godišnjakinje, koja ne smije reći svoje pravo ime zato što je tajnovitost dio njenog posla, pa se predstavila kao Luiza.

Ona radi u Njemačkoj tajnoj službi za inozemstvo (BND), a početkom godine, zajedno sa 50 drugih studenata, upisala je master do sada jedinstven u Njemačkoj – „Inteligence and Security Studies”, što, jednostavnije rečeno, znači da će postati magistar špijunaže.

Ona je tokom desetogodišnje karijere, još prije master studija, radila odgovorne poslove, također u oblasti međunarodnog terorizma.

Na dvogodišnjim studijama Luiza i drugi studenti imat će različite mogućnosti: neće joj predavati samo pravnici koji bi joj trebalo ukazati na to gdje su granice obavještajnog rada nego su tu i psiholozi, historičari, eksperti za islam ili naučnici koji se bave istraživanjem ekstremizma.

Tajne službe svjesno vrbuju ove ekstremiste i plaćaju ih kako bi dobili informacije s tih scena i na taj način spriječili moguće napade. Ali, u skandalu nastalom nakon što je ubijen istaknuti političar Valter Lubke (Wolter), za čije se ubistvo okrivljuju ekstremni desničari, posumnjalo se u njihovu pouzdanost i kritizirala saradnja tajnih službi.

Sada se, međutim, nadaju da će se uvođenjem ovih studija ta saradnja profesionalizirati. Sada su, naime, psiholozi ti koji trebaju ocijeniti kada se „ljudima od povjerenja” može, a kada ne može vjerovati.

Dok je u Njemačkoj to novina, u drugim zemljama, naprimjer Velikoj Britaniji i SAD, već godinama postoji mogućnost da se studira špijunaža, recimo na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.