29/03/2024 12:39

Novi zastupnici Skupštine KS-a: Prioritet ekonomija

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) objavila službene rezultate općih izbora u BiH, većina zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo u prvi plan stavljaju rješavanje ekonomskih problema i povećanje standarda života u kantonu.

Član Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Elvir Refić kazao je za Agenciju Fena da očekuje da će se u Kantonu Sarajevo formirati stabilna vlada koja će osigurati ekonomsku, političku i socijalnu stabilnost.

“Prioriteti SDABiH u novom mandatu bit će programi razvoja KS-a, zapošljavanja i socijalni programi s akcentom na zaštitu porodice kao i rješavanje problema komunalnih preduzeća”, istakao je.

Što se tiče formiranja skupštinske većine, kazao je da će SDA insistirati na programima razvoja KS-a, te da neće ulaziti u koalicije samo da bi formirali vlast.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost u Skupštini KS-a Dževad Rađo kazao je za Fenu da su prioriteti ove stranke poboljšanje standarda i uvjeta života u KS-u.

“Želimo uvesti više reda u javna komunalna preduzeća i boriti se za pravnu državu”, istakao je.

Također je dodao da žele preusmjeriti sredstva iz javne potrošnje u realni sektor i oživljavanje privrede. Istakao je da će se predstavnici ove stranke zalagati i za mnogo bolje obrazovanje, jer smatraju da je to investicija.

“Ako ova vlast ostane u kontinuitetu, situacija u KS-u se neće popraviti. Ukoliko dođu novi ljudi, možemo se nadati boljitku”, zaključio je.

Kako kažu iz Naše stranke, prioriteti njihovih zastupnika u Skupštini KS-a u naredne četiri godine bit će smanjenje javne potrošnje i krupni rezovi u javnim preduzećima koji su pred kolapsom kao što su GRAS, ZOI’84 i Vodovod i kanalizacija.

“Također imamo niz mjera koje smo preporučili na svim nivoima vlasti, a tiču se ekonomske politike, odnosno novog pristupa zapošljavanju i primjena javnih politika kao što su urbanizam, gradnja, zaštita okoliša i kultura”, istakli su.

Zastupnik Demokratske fronte – Željko Komšić u Skupštini KS-a Mario Vukasović istakao je da je najbitnije odmah na početku odgovorno postupati prema građanima da bi svi koji u skupštinskim klupama budu predstavljali građane ozbiljno shvate bitnost trenutka u kojem se nalaze i da se problemi KS-a počnu sistematski rješavati.

“U Demokratskoj fronti se nećemo zalijetati s ulaskom u vlast i popunjavati skupštinsku većinu samo za to da bismo bili dio te vlasti”, poručio je.

Također je naglasio da je najbitnije da rade u interesu građana, budu dosljedni sebi i onome što su obećavali, jer smatra da se kvalitetno i korisno može raditi i kao konstruktivna opozicija, podržati sve što je u interesu sugrađana, a spriječiti sve što bi dovelo do daljnjeg srozavanja i gomilanja problema u kantonu.

Zastupnik SDP-a u Skupštini KS-a Amel Mekić kazao je za Agenciju Fena da osnovni prioritet treba da bude prevazilaženje evidentne krize, posebno one ekonomskog karaktera koje pogađa svakog njegovog sugrađanina.

“Prioriteti moraju biti oni koji u kratkom vremenu mogu stabilizirati kantonalni budžet koji se mora usmjeriti na projekte od direktnog značaja i utjecaja na poboljšanje kvaliteta života u Kantonu Sarajevo”, poručio je.

Također je naglasio da budžeti ne smiju biti socijalnog karaktera, već da se prvenstveno razmišlja o stvaranju novih vrijednosti u vidu proizvodnih pogona, fabrika i zaštiti domaće proizvodnje.

Naveo je da je potrebno napraviti bolji ambijent za bržu i lakšu registraciju firmi, pa čak i ako treba ustupanje kompletne infrastrukture investitorima, koji će zaposliti hiljade građana. Istakao je da kao sportista i olimpijac ima obavezu da u prioritete svrsta rad na poboljšanju uvjeta za bavljenje sportom.

“Smatram da budući saziv Skupštine može pronaći mnogo zajedničkih rješenja da bi Skupština Kantona Sarajevo više radila u korist građana, a manje priređivala reality show za gledatelje televizijskih prijenosa Skupštine”, zaključio je.

bhreporter/Fena

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.