28/03/2024 20:32

Otvoren sajam pčelarstva u Srebreniku

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević posjetili su danas otvoreni, 10. po redu, Sajam pčelarstva i poljoprivrede u Srebreniku. Kako je istaknuto ovaj sajam svake godine ponudi nešto novo, a ove godine, osim pčelara na Sajmu učestvuju i dva poljoprivredna udruženja. Premijer Suljkanović je ovom prilikom istaknuo da Sajam pčelarstva i poljoprivrede u Srebreniku daje značajan poticaj i stvara obavezu da zaštitimo ono po čemu je ovaj kraj već poznat.

„Iako su posljednje godine bile veoma teške za pčelare, raduje me podatak da su naši pčelari, i u tako teškim uslovima ostvaruju zavidne rezultate. Kada je u pitanju odnos nas u Vladi prema poljoprivrednim proizvođačima, među koje spadaju i naši pčelari, ove godine smo za novčane poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji izdvojili ukupno 3,8 miliona KM. Ovo je značajan potencijal i prilika za sve naše poljoprivredne proizvođače da kroz poticaje ostvare dodatni zamah i unaprijede obim i kvalitet svoje proizvodnje, jer samo kvalitetan proizvod, koji je isto tako kvalitetno i upakovan i izbrendiran može po povoljnim uslovima naći svoj put do potrošača“, rekao je premijer Suljkanović i ukazao plasman proizvoda i konkurentnost na tržištu kao evidentne probleme u oblasti poljoprivrede.

„Ako nam je cilj proizvodnja i plasman vrhunskih proizvoda visoke kvalitete, te konkurentnost na tržištu, bez ukrupnjavanja proizvodnje, registriranja obrta i izgradnje infrastrukturnih objekata to ne možemo postići“ rekao je premijer Suljkanović.

Na sajmu učestvuje preko 70 izlagača iz Srebrenika, Tuzle, Živinica, Lukavca, Tešnja, Žepča, Brčkog, Gradačca, a ovogodišnji sajam organizuju Udruženje obrtnika i poljoprivrednika općine Srebrenik, Udruženje šljivara “Šljiva” i Pčelarsko društvo “Roj”.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.