Popović: Prekinuti pregovore ako Kosovo ne odustane od formiranja vojske

REGION Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije

Srbija treba da zahtijeva od zapadnih sponzora Kosova da natjeraju svoje štićenike da hitno stave van snage takvu odluku, kazao je on

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović poručio je da Beograd treba prekinuti pregovore s Prištinom ako Kosovo ne odustane od procesa formiranja vojske.

Popović je ocijenio da je odluka o formiranju vojske “posljednji ekser u sanduk” briselskih sporazuma koji se vode pod okriljem EU, saopćeno je iz SNP-a.

– Nakon posljednjih odluka kosovske skupštine o formiranju vojske, Srbija treba da zahtijeva od zapadnih sponzora Kosova da natjeraju svoje štićenike da hitno stave van snage takvu odluku, jer će u suprotnom prekinuti sve pregovore sa separatistima – naveo je Popović.

On je naglasio da Srbija treba preispitati daljnje provođenje dogovora koji su doneseni u okviru briselskih sporazuma, jer je “sada jasno da su ti dogovori ništavni pred silom terorista iz Prištine i njihovih zapadnih zaštitnika”.

– Srbija, kao odgovorna država, mora jasno staviti do znanja svima da neće dopustiti daljnja poniženja i da će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje državne i nacionalne interese – poručio je Popović.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku mora još snažnije i čvršće da sarađuje sa svojim saveznikom Rusijom po pitanju Kosova da bi se u narednom periodu spriječilo ukidanje UNMIK-a i formiranje vojske Kosova, kao i da bi se osiguralo poštovanje Rezolucije 1244 i sačuvala sigurnost Srba u južnoj srpskoj pokrajini.