Pukla brana na Lapišnici, radnici na Bembaši spriječili katastrofu

SARAJEVO Saopćila Služba civilne zaštite općine Stari Grad

Traže hitnu reakciju nadležnih institucija

 

Služba civilne zaštite općine Stari Grad Sarajevo prethodnih dana je vršila stalne obilaske terena da bi se pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka usljed otapanja snijega i velikih količina vode.

Ova služba evidentirala je najveći problem na lokalitetu Lapišnica tunela, koji teritorijalno pripada entitetu Republika Srpska, ali su se problemi zbog novosagrađene mini brane i konstrukcije mosta u ovom dijelu, odrazili i na stanje u Starom Gradu.

 

– Naime, na ovoj lokaciji izgrađena je brana i konstrukcija mosta koji povezuje obale Miljacke, a u svrhu prijevoza teških građevinskih mašina koje učestvuju u gradnji mini hidroelektrane na Miljacki, u selu Dovići na području općine Istočni Stari Grad.

Usljed velikih količina vode, brana i most su zadržavali sve nakupine koje je Miljacka nosila i sprječavali protok vode zbog čega je došlo do formiranja vještačkog jezera. U noći 02/03.februar, 2019. godine, zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta. Velike količine vode sa svim što je bilo nakupljeno na brani (grede, građevinski materijal, stabla, gume itd.) udarili su velikom snagom u branu na Bembaši i samo zbog stalnog nadzora nadležne službe i pravovremene reakcije uposlenika na brani Bembaša koji su je na vrijeme spustili, nije došlo do većih posljedica.

Zbog svega navedenog i evidentne opasnosti koja se može očekivati porastom vodostaja Miljacke, Služba civilne zaštite Općine Star Grad zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija: Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne i kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za vodoprivredu, te iste dopise uputila i premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Grada Sarajevo. Od navedenih se traži da hitno poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti – saopćeno je iz Općine Stari Grad.