28/03/2024 14:21

Smiraj za 20 civila koji su ubijeni zato što su bili Bošnjaci

Tabuti s posmrtnim ostacima nevinih žrtava velikosrpskog zločina u Vlasenici u petak su ispred Komemorativnog centra u Tuzli na dostojanstven način ispraćeni ka šehidskom mezarju Rakita gdje će se u subotu uz podne namaz klanjati 16. kolektivna dženaza.

Još 20 nevinih duša poslije 27 godina će pronaći svoj vječni smiraj u gradu gdje će sljedbenici zločinačke politike 21. aprila obilježiti tzv. Dan oslobođenja. Porodice vlaseničkih Bošnjaka tragaju za još 1.000 ubijenih, a dosadašnje ekshumacije su obavljene na 109 lokacija i u 12 masovnih stratišta.

– Tabute koje ispraćamo su opomena da se zlo nikad i nikom ne ponovi. Njih ćemo spustiti u bosansku zemlju, a porodice i sve vas molim za sabur – kazao je hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavnim imam tuzlanskog medžlisa.

Mensur Ferhatović će se u subotu posljednji put oprostiti od braće Mehe i Mirsada. Ranije je pokopao oca Bajru, te trojicu daidža. Nedim Salaharević će pored mezara brata Edina, nekadašnjeg košarkaša Sloboda Dite, u kabur spustiti i oca Muhameda. Nedimova majka Hatidža nije dočekala vijest o dženazi supruga Hamde, kako su Muhameda od milja zvali. Preminula je 1. aprila.

Vječni smiraj pronaći će i Hilmo i Mevlija Ferhatbegović, otac i kćerka, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnom stratištu na Glođanskom brdu. U subotu će se klanjati i dženaza za članove porodice Klempić, brata Mustafu i sestre Nuru i Vasviju. Njihov ukop će se obaviti na mezarju Močila…

-Važno je istaći da su svi oni bili civili. U obdukcijskom nalazu za mog oca stoji da je ubijen metkom u potiljak iz neposredne blizine. On je pronađen u masovnom stratištu Ogradice, a braća Meho i Mirsad u blizini Jelovačke česme pored magistralnog puta za Han Pijesak – kaže Ferhatović, koga je agresija na BiH dočekala u Rijeci gdje i danas živi.

Rezultat velikosrpske agresije u Vlasenici je 2.500 ubijenih civila. Od tog broja ubijeno je 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika, a najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena. Najstarija žrtva je Mujo Begić, koji je ubijen u 89 godini.

Vječni smiraj za 20 šehida

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 27 godina nakon pogubljenja svoj vječni smirać će naći: Ismet Kavazović, Sejmo Ibrahimović, Meho Ferhatović, Mirsad Ferhatović, Nesib Salkić, Abdulah Gogić, Mevludin Hodžić, Huso Musić, Hilmo Ferhatbegović, Mevlida Ferhatbegović, Adem Hasanović, Akif Smajić, Šahin Čamdžić, Šemsada Čamdžić, Vasvija Klempić, Nura Klempić, Mustafa Klempić, Sadik Džindo, Šaban Durmanović i Muhamed Salaharević. Obavit će se i reekshumacija Mevludina Durmića sa mezarja u Kaldrmici na šehidsko mezarje Rakita.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.