29/03/2024 12:42

Stotine studenata u Zenici protestovalo pred Rektoratom UNZE

Više stotina studenata Univerziteta u Zenici danas je održalo petnaestominutni skup upozorenja ispred zgrade Rektorata gdje su tražili ispunjenje svojih zahtjeva.

Iz Unije studenata Univerziteta u Zenici su kazali da su pokušavali dopisima skrenuti pažnju na studente Univerziteta u Zenici, ali da niko na to iz Rektorata UNZE nije reagovao.

Studenti Univerziteta u Zenici suočavaju se sa brojnim problemima u procesu školovanja gdje im se u prvom planu prijeti, oduzimaju prava, plasiraju dezinformacije i ne provode stavke iz Statuta Univerzitera u Zenici.

Potpredsjednik Unije studenata UNZE Nuraga Galamić je kazao kako će Senat UNZE na današnjoj sjednici biti upoznat sa zahtjevima studenata.

“Danas ćemo upoznati Senat sa listom od devet zahtjeva, a od sljedeće sjednice ćemo svaku tačku posebno delegirati. Mnogo je anomalija na Univerzutetu gdje mnogi profesori krše Statut prilikom obavljanja svojih obaveza, a poštuju ga kada se treba zaposliti”, kazao je Galamić.

Prema riječima Galamića, ukoliko se zahtjevi ne ispune, moguće je da će doći do obustave nastave na Univerzitetu u Zenici.

“Prvi korak će biti formiranje koordinacionog tijela sa članovima Vlade, Univerziteta i Unije studenata koji će nadgledati provedbe naših zahtjeva, a do kraja semestra očekujemo njihovu realizaciju. Ukoliko se to ne ispuni moguće je da će doći do obustave nastave i da ćemo organizovati masovnije proteste, ali vjerujem da se to neće dogoditi”, zaključio je Galamić.

Lista zahtjeva je sljedeća:

1. Implementacija člana 198. Statuta Univerziteta u Zenici, u kojem se kaže da je 51posto pojedine provjere znanja dovoljno za prolaz.

2. Implementacija tumačenja Statuta i Odluke Senata Univerziteta u Zenici u vezi sa prenošenjem dva predmeta ili 12 ECTS bodova na naredne godine, bez obzira sa koje godine su nepoloženi predmeti.

3. Zahtjev za polaganje predmeta pred drugim profesorima sa izborom na istu naučnu oblast.

4. Izmjena Statuta Univerziteta u Zenici u svrhu definisanja procedure ponovne provjere znanja pred komisijom.

5. Implementacija člana 198. Statuta Univerziteta u Zenici, gdje se kaže da u konačnu ocjenu moraju ući i predispitne aktivnosti (kolokviji, seminarski radovi, programi i sl.)

6. Zahtjev za izradu Pravilnika o proceduri provjere znanja, gdje će se definisati da je konačna ocjena zbir osvojenih bodova u predispitnim i ispitnim aktivnostima, a ne “subjektivno” ocjenjivanje, a sve u skladu sa Statutom Univerziteta u Zenici.

7. Osnivanje vanrednog studija na fakultetima koji nemaju vanredni studij, za studente koji gube pravo na školovanje radi obnove godine više od dva puta. (Do sada su studenti bili diskriminirani)

8. Implementacija člana 192. Statuta Univerziteta u Zenici, gdje se kaže da svaki
profesor prije početka akademske godine sa Prodekanom za nastavu mora regulisati gradivo koje će se predavati, način predavanja i vježbi, način održavanja i sadržaj ispita i ispitnih rokova, u skladu sa SYLLABUSOM.

9. Implementacija člana 201. Statuta Univerziteta u Zenici (Javnost ispita), gdje se kaže da na ispitu pravo prisustva imaju studenti koji su stekli uslove za provjeru znanja, ostali zainteresovani studenti i treća lica.

bhreporter/klix.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.