24-godišnja Elma preživjela rat i glad, danas pomaže socijalno ugroženim u SAD-u

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Elma Kosovac Imamović, 24-godišnja studentica prve godine na Univerzitetu Concordia u Minesoti (SAD), prije tri godine započela je projekat „Korpa hrane” koju donira socijalno ugroženim porodicama za Dan zahvalnosti i Božić u Fargo-Moorhead, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Projekat „Korpa hrane” započela sam jer sam i ja bila u takvoj situaciji. Svake godine kupovala bih hranu za nekoliko porodica u ovom području. Taj broj je sa 15 porastao na 65 porodica – kaže Imamović.

Imamović je danas porodična žena, majka, ali nije zaboravila ono što kroz šta je prolazila za vrijeme agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Njeno djetinjstvo u istočnoj Bosni obilježeno je ratom, a meci su letjeli i do kraja 1998. godine, govori Imamović.

Njeni roditelji morali su obezbijediti hranu za troje djece, a često su jeli samo mlijeko i hljeb. U SAD preselili su 2000. godine gdje je njena porodica konačno imala priliku stvoriti drugačiji život.

U ovom projektu pridružili su joj se i lokalne kompanije, pa je program i proširen. Uz pomoć volontera, Imamović dostavi svaku korpu lično.

Jedino što ova djevojka traži jeste pismo zahvale, koje daje donatorima i od kojih pravi specijalnu knjigu. Za predstojeći Božić, ona će pokušati svakoj porodici koja se javi za pomoć osigurati korpu. Upravo zbog toga organizira i dobrotvornu akciju kako bi prikupila sredstva.

– Ove porodice svakodnevno su u stanju potrebe, a ja im pomažem dva dana u godini. Kad malo bolje razmilsim i ja sam tako živjela. Ali me i podsjeća koliko daleko sam dogurala i koliko su moji roditelji učinili za mene – zaključila je Imamović.

bhreporter/NAP