28/03/2024 21:31

Prvi muzej mobilnih telefona: Razvoj uređaja bez koga se ne može

Novi online muzej posvećen historiji mobilnog telefona trebalo bi da bude otvoren u novembru u Londonu i sadržat će više od 2.000 jedinstvenih mobilnih telefona 200 različitih proizvođača.

Muzej mobilnih telefona, koji će prikazati razvoj tog telefona od 1984. do danas, podržao je mobilni operater Vodafone kroz petogodišnji sponzorski ugovor.

Muzej je stvorio stručnjak za mobilne telefone Ben Vud (Wood), koji je također glavni analitičar u kompaniji za tehnološka istraživanja CCS Insight, kao i njegov kolega „veteran“ mobilne industrije Met Čaterli (Matt Chatterley), s ciljem da u budućnosti stvore mobilne fizičke izložbe kako bi što više ljudi moglo vidjeti zbirku telefona.

Online muzej će sadržavati prve mobilne telefone, često velike, teške uređaje koji su bili jedva prenosivi, uz najnovije sklopive pametne telefone, koji sadrže ekrane koji se mogu preklopiti na pola, kao i vrhunske kamere za fotografije i video.

– Skupljam telefone više od 25 godina. U poslednjih 30 godina mobilni telefon je postao dio društvenog tkiva, a raznolikost dizajna, od prvih prenosivih telefona do najnovijih pametnih telefona s fleksibilnim ekranima, nešto je što treba vidjeti –  rekao je Vud.

– Kad se onlajn muzej pokrene kasnije ove godine, želimo da to bude bogat izvor za učenje i način da inspirišemo mlade ljude da nastave da stvaraju sopstvene nevjerovatne mobilne inovacije u budućnosti – dodao je.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.