29/03/2024 6:43

Rusija nije protiv širenja NATO na Balkan?

U prijedlogu sporazuma ruska strana ni slovom ne pominje Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju, jedine zapadnobalkanske države koje još uvijek nisu članice NATO-a.

“Sjedinjene Američke Države će se obavezati da će spriječiti dalje širenje Sjevernoatlantskog pakta na Istok i poricati pristupanje Savezu državama bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika”, stoji u članu 4. prijedloga sporazuma Rusije i SAD.

Ruska Federacija nedavno je zvanično ponudila dokument kojim će, faktički,  Ukrajini onemogućiti ulazak u NATO savez.

Iako se direktno ne pominje, ova država, ali i Gruzija, ne bi mogle ostvariti svoje ambicije za ulazak u NATO, ukoliko bi SAD prihvatile ovu ponudu.

Kremlj je u niz navrata zahtijevao da se Sjevernoatlantska alijansa ne širi “dalje na Istok”, te da države bivšeg Sovjetskog Saveza ostaju ruska interesna sfera.

U prvim reakcijama, NATO je odbio ovaj prijedlog.

No, ruska strana voljna je s Amerikancima dogovoriti ovo, kao i obavezu da NATO “neće uspostaviti vojne baze na teritoriji država bivšeg Saveza Sovjetskih Socijaliičkih Republike koje nisu članice Sjevernoatlantskog pakta”, te da neće “koriste svoju infrastrukturu za bilo kakve vojne aktivnosti ili razvoj bilateralne vojne saradnje sa njima”.

U prijedlogu sporazuma ruska strana ni slovom ne pominje Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju, jedine zapadnobalkanske države koje još uvijek nisu članice NATO-a.

To bi trebalo značiti da zvaničnu Moskvu širenje NATO-a na Balkan ne zanima i da su ponudom SAD voljne naš region ostaviti pod zapadni utjecaj, a zauzvrat zahtijevaju da se ne dira njihova interesna sfera.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.