Amazon blokirao 10 milijardi sumnjivih oglasa

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Kompanija Amazon, koja se našla pod pritiskom kupaca, brendova i zakonodavaca da suzbije falsifikate na svojoj web platformi za trgovinu, saopštila je danas da je blokirala više od 10 milijardi sumnjivih lažnih oglasa prošle godine kako bi spriječila prodaju njihovih proizvoda.

U prvom Amazonovom izvještaju o naporima protiv falsifikovanja otkako je 2019. uveo nove alate i tehnologije navedeno je da je broj blokiranih lažnih oglasa porastao oko 67 posto u odnosu na godinu ranije.

Multinacionalna tehnološka kompanija sa sjedištem u Sijetlu je saopćila da je broj falsifikatora koji pokušavaju da prodaju na toj stranici porastao dok su prevaranti pokušavali da iskoriste kupce koji su tokom pandemije više kupovali preko interneta.

Amazon se godinama bori sa falsifikatima, ali od 2019. upozorava investitore da prodaja lažne robe predstavlja rizik za kompaniju i njen imidž. Pojedini potrošači neće kupovati na Amazonu zbog falsifikata, a neki brendovi odbijaju da svoje proizvode ponude na toj veb lokaciji.

Falsifikatori pokušavaju da svoje proizvode plasiraju na Amazon preko nezavisnog tržišta, gdje prodavci mogu svoje proizvode direktno da postave na veb stranicu.

Kompanija je prošle godine uništila dva miliona falsifikovanih proizvoda koji su stigli u njena skladišta i navodi da je dobila žalbe kupaca zbog falsifikata na manje od 0,01 posto svih proizvoda koji su kupljeni preko te platforme.

Amazon je saopćio da može da zaustaviti falsifikatore prije nego što nešto prodaju, zahvaljujući tehnologiji koja automatski skenira liste kako bi uklonila sumnje na falsifikate.

Kompanija također daje brendovima mogućnost da sami uklone lažne predmete sa web lokacije, umjesto da ih prijavljuju Amazonu i čekaju da nešto učini.

Dnevni avaz