Begović: Nakon 11. jula majke Srebrenice će nastaviti sa protestima u Tuzli

A. Hadžić

Kako nam je kazala Nura Begović, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“, opravdani su razlozi što ovo udruženje, već treći mjesec u Tuzli ne organizira proteste koji  su  se punih 26 godina, svakog 11. u mjesecu, održavali u ovom gradu.

“Imali smo pozive udruženja žrtava iz mnogih gradova u Bosni i Hercegovini da u njihovim mjestima bar jednom godišnje organiziramo proteste kakve održavamo u Tuzli svakog 11. u mjeecu.

Tako smo, prije tri mjeseca bili u Brčkom i hvala građanima ovog grada koji su nam se pridružili.

U aprilu, kad je Sarajevo obilježavalo godišnjice svojih tragičnih događaja, protest smo održale u Sarajevu, da bi smo se, prije dva dana, tačnije 11. maja, pridružile obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima u Bratuncu.

U junu mjesecu protest ćemo organizirati u Potočarima, a 11. jula nećemo izlaziti sa našim transparentima već ćemo svi prisustvovati dženazi u Memorijalnom centru.

Tek nakon što prođe 11. juli, proteste ćemo ponovo organizirati u Tuzli”, kazala je Begović za Politicki.ba.

Nura Begović nam je rekla da je i ranije, za života Hajre Ćatić, postojala ideja da se u određenim periodima protesti Srebreničanki organiziraju i u drugim gradovima BiH, ali da, zbog pandemije, a i zbog bolesti rahmetli Hajre, ta ideja nije realizirana.

“Tuzla je grad koji nam je nakon progona iz Srebrenice otvorio svoja srca, u kome smo se kao udruženje organizirali, grad čiji su nam građani pružali i pružaju svesrdnu pomoć u mnogim našim aktivnostima, grad koji je prvi u zemlji jednom od gradskih trgova dao naziv Trg žrtava Srebrenice i mi svoje proteste, nakon 11. jula, ponovo nastavljamo u Tuzli.

Možda ima pojedinaca koji su organiziranje naših protesta po drugim gradovima protumačili na drugi način, ali razlog za to je, vjerujem, njihova nedovoljna obavještenost”.

Nura Begović, koja je u redovnoj proceduri, nakon smrti Hajre Ćatić, izabrana na čelo Udruženja “Žene Srebrenice”, kako nam je kazala, izražava neizmjernu zahvalnost mnogim Tuzlacima, profesorima i učenicima tuzlanskih škola, kao i mnogobrojnim udruženjima žena iz Tuzle, Tuzlanskog kantona, kao i cijele Bosne i Hercegovine koji su im godinama svojim prisustvom na protestima u Tuzli davali podršku.

“Ne postoji cijena zbog koje bi i ja i mnoge članice Udruženja dozvolile da protesti budu obustavljeni dok se ne pronađu posmrtni ostaci i posljednje žrtve genocida.

To je naš dug prema žrtvama, ali i naše poštovanje prema rahmetli Hajri Ćatić i mnogim majkama koje više nisu među živima, a koje su se do zadnjeg dana borile za dostojanstvo žrtava Srebrenice”, poručila je Begović.

Politički.ba