Bh. dijaspora u Geteborgu prikupila 10 šlepera pomoći za BiH

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Pomenutoj akciji pomoći za poplavama pogođene gradove BiH, koja je pokrenuta odmah nakon prvog dana prirodnih nepogoda u zemlji, odazivaju se brojni bh. građani u ovom švedskom gradu.

Nakon što su katastrofalne poplave pogodile mnoge gradove Bosne i Hercegovine, ekspresno su diljem svijeta organizovane brojne akcije prikupljanja najneophodnije pomoći, a posebno među brojnom bh. dijasporom, za najugroženije stanovnike pogođene poplavama. Jedna takva akcija pomoći je organizovana i u švedskom gradu Goteborgu gdje inače živi veliki broj građana iz BiH.

Akciji pomoći za poplavama pogođene gradove BiH koja je pokrenuta odmah nakon prvog dana prirodnih nepogoda u zemlji, odazivaju se brojni bh. građani, ali i Šveđani u ovom gradu. Jedni donose pakete sa hranom, hranom za bebe, dekama, pelenama, a opet drugi pakete sa čizmama, odjećom i kabanicama.

Said Selimović, jedan od organizatora akcije pomoći, za Anadolu Agency ističe da se pomoć prikuplja ne samo i Geteborgu nego i u drugim gradovima u Švedskoj gdje inače živi oko 120.000 građana porijeklom iz BiH.

“Mnogi Bosanci i Hercegovci u Švedskoj i Geteborgu odmah su se uključili u akcije prikupljanja pomoći. Akciji pomoći pridružila se i Islamska zajednica Geteborga, a uz pomoć prijatelja i dobrih ljudi dobili smo ogromnu sportsku halu koju su nam ustupili na korištenje kako bi u njoj organizovali sakupljanje i pakovanje pristiglih paketa pomoći. Zahvaljujući našim dobrim ljudima koji su pokazali svoju volju i izrazili nesebičnu pomoć uspjeli smo da se za veoma kratko vrijeme organizujemo i obavijestimo naš narod i ne samo njih nego i medije u Švedskoj, te je pomoć počela ubrzo nakon toga da pristiže sa svih strana”, kazao je Selimović.

Odziv građana je bio veliki pa je prikupljeno blizu 10 šlepera pomoći, iako su organizatori smatrali da će biti dobro i ako prikupe pet šlepera.

“Ogromna sala u kojoj se inače može igrati fudbal bukvalno je postala mala za pakete pomoći našoj BiH. Bili smo preskromni i mislili smo da će biti dovoljno pet šlepera, a već je prikupljeno oko deset šlepera pomoći i roba još uvijek neprestalno pristiže. Ogromna sala od skoro 2.000 kvadrata već postaje zatrpana i sve tijesnija. Do sada smo praktično prikupili preko 250 tona pomoći. Trenutno dogovaramo sa određenim firmama kamione koji će to prevući do Bosne. Očekujemo da do kraja ove sedmice krenu prvi konvoji”, rekao je Selimović.

Napominje kako će pomoć biti planski pripremana u pakete, a konvoji sa pomoći će u najbržem mogućem roku biti dostavljeni najugroženijim stanovnicima poplavama pogođenih gradova u BiH jer, kako i sam kaže, ljudima u tim područjima je svaka pomoć dobrodošla.

“Svaki dan stižu neki paketi i pomoć. Nevjerovatno je kolika solidarnost vlada među našim ljudima. Mislim da snaga našeg naroda najbolje dođe do izražaja u nejtežim trenucima. Sve se radi planski kako sve dobro organizovali. Pakete koji stižu prvo primamo i sortiramo ovdje kod nas u hali i onda će se konvojem poslati za BiH u ugrožene gradove, prvenstveno Doboj, Maglaj, Zenicu, Bijeljinu, Prijedor, Zvornik, Srebrenicu, Sanski Most, Olovo i Tuzlu”, kazao je jedan od organizatora akcije.

Dodaje kako su organizatori akcije u jednom momentu odlučili da pomoć prikupljaju i u obližnjoj džamiji nakon što je hala skoro postala mala za svu prikupljenu pomoć

“Osoblje iz Islamske zajednice Geteborga posebno su se posvetili ovoj akciji pomoći i iskazali su nesebičnost te ustupili i džamijske prostorije gdje možemo skladištiti pakete i pristiglu pomoć jer je hala u koju svakodnevno pristiže pomoć već puna”, ističe Selimović dodajući kako je vrlo bitno da se u narednim danima opet napravi jasna lista sa artiklima i robom koja je najneophodnija stanovnicima poplavama pogođenih gradova u BiH.

Inače, akcije pomoći za poplavama pogođene u BiH organizuju se diljem svijeta, a posebno među bh. dijasporom u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Norveškoj, Turskoj i Švicarskoj.

Blicko.ba/Anadolu Agency (AA).