BiH: Merhamet dodijelio stipendije za učenike osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona (FOTO)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet započelo je s dodjeljivanjem stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica, javlja Anadolu Agency (AA).

U Tuzli je danas potpisano 20 ugovora o stipendiranju učenika u Tuzlanskom kantonu. U petak će se ugovori potpisati u Banja Luci, a u ponedjeljak u Sarajevu. MMD Merhamet je za školsku 2021/2022. godinu obezbijedilo ukupno 86 stipendija.

“Žao nam je što ranije nismo potpisali ugovore o stipendiranju, ali su sredstva pristizala tako da ćemo na kraju školske godine dodijeliti stipendije. Pomažemo učenike osnovnih i srednjih škola evo već 15. godinu, a sredstva su iz Fondacije ‘Edah Bećirbegović’. Nakon potpisivanja stipendija u Tuzli obići ćemo Kapiju i položiti cvijeće“, kaže predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac.

Godišnja stipendija za učenike srednjih škola iznosi 750 konvertibilnih maraka (KM), a osnovnih škola 500 KM. Ove godine 64 osnovca i 22 srednjoškolca će dobiti stipendije.

Kada je riječ o bh. entitetu Republika Srpska obezbjeđene su 44 stipendije za 28 osnovaca i 16 srednjoškolaca iz: Doboja, Vukosavlja, Teslića, Novog Grada, Dervente, Prijedora, Kotor Varoši, Gradiške, Zvornika, Višegrada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Kneževa, Bratunca i Međeđe.

Za područje Federacije BiH obezbjeđene su 42 stipendije i to za 36 učenika osnovnih škola i šest učenika srednjih škola i to iz: Tomislavgrada, Jajca, Banovića, Kaknja, Maglaja, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Gradačca, Gornjeg Lukavca, Travnika i Goražda.

Početkom aprila ove godine Merhamet je podijelio 42 stipendije jetimima sa područja Banovića, Kaknja, Maglaja, Tešnja, Zavidovića, Zenice i Zvornika. Također, Merhamet iz Njemačke je obezbijedio stipendije za 27 djece tako da je u ovoj godini osigurano ukupno 155 stipendija.