Borci TK: Nevini se hapse, a krivci za 650 mrtvih štite i kriju (FOTO)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

„Hapšenja se događaju dok zvornički Bošnjaci još tragaju za posmrtnim ostacima nekoliko stotina ubijenih članova porodica za koje se zna ko ih je ubijao”, navedeno je u saopćenju.

Povodom jutrošnjeg hapšenja ratnog komandanta 206. viteške zvorničke brigade, kao i grupe njegovih saboraca, danas je u Tuzli održana zajednička press konferencija Saveza boračkih udruženja TK i Saveza boračkih udruženja općine Sapna.

U saopćenju za javnost, Saveza boračkih udruženja TK, ističe se da se hapšenje njihovih  saboraca iz Podrinja, tačnije sa područja Zvornika, događa u vrijeme dok za ubistvo preko 650 ubijenih članova njihovih porodica, prijatelja, komšija, Bošnjaka sa područja Klise, Dugog Dijela, Đulića, Radave, Šetića i ostalih zvorničkih sela još uvijek Tužilaštvo BiH nije optužilo ili uhapsilo ni jednog počinioca

„Hapšenja se događaju dok zvornički Bošnjaci još tragaju za posmrtnim ostacima nekoliko stotina ubijenih članova porodica i za koje se zna ko ih je ubijao, ko je njihova tijela trpao u grobnice, ko ih je bacao u Drinu i gdje takvi danas žive, rade i uživaju u slobodi.

Poštujemo rad Tužilaštva BiH i tražimo da svako odgovara za djela koja je učinio. Ali, istovremeno, tražimo da za djela koje se pojedinim našim saborcima stavljaju na teret, a na osnovu svjedočenja pojedinih lažnih svjedoka, odgovaraju oni koji takve svjedoke ucjenjuju i prisiljavaju da lažno svjedoče“, navodi se u saopćenju Saveza boračkih udruženja TK.

Članovi Saveza napominju da su posebno uvrijeđeni činjenicom da se od  hapšenja prave spektakli, iako su osumnjičeni, pa i jutros uhapšeni Šemsudin Muminović i ostali, uvijek bili dostupni pravosuđu BiH.

„Ako ovakvim hapšenjima, gdje članovi porodica, prilikom hapšenja njihovih srodnika, od straha doživljavavaju srčane udare, Tužilaštvo želi pokazati „da radi na predmetima ratnih zločina“, onda ćemo ih mi – saborci uhapšenih –  vrlo brzo demantirati dokazima koje imamo“.

Na današnjoj sjednici Skupštine TK članovi Saveza boračkih udruženja zatražili su da ovaj organ donese zaključak kojim će od nadležnih institucija zadražiti „da se prestane sa potcjenjivanjem, ponižavanjem i maltretiranjem građana BiH, bivših pripadnika Armije RBiH koji se godinama optužuju za djela ratnih zločina koja nisu počinili“.