Bosanci iz Salcburga ne posustaju u promociji države

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Udruženje „Bh. dijaspora” iz austrijskog Salcburga, iako postoji tek godinu i po, može se pohvaliti velikim brojem realiziranih akcija i manifestacija na kojima su uzeli učešće i na kojima su se trudili promovirati matičnu domovinu.

Kaže to Mirela Delić, aktivna članica Predsjedništva ovog udruženja. Udruženje je osnovano na inicijativu Jasmina Merdžića. On se u međuvremenu iz privatnih razloga povukao s funkcije predsjednika Udruženja, prepustivši čelno mjesto Izetu Kurtaliću.

Ostali članovi Predsjedništva Udruženja su Sabaha Sinanović, Zehra Sarah Tantula, Miodrag Vasić, Sanja Bajramović, Adnan Bećirević, Naila Mahmuljin, Hamed Husejnović, Azra Dulić, Hari Abdihodžić i Ervina Škrgić-Mulalić. Većina bh. građana iz ovog dijela Austrije okupljena je upravo oko ovog udruženja.

– Skoro svakodnevno smo na raznim manifestacijama. Evo, upravo smo učestvovali na konferenciji u Beču pod nazivom “Civilno društvo kao faktor za promjene u BiH”, koja je održana pod pokroviteljstvom Instituta „Ludwig Boltzmann”. Imali smo priliku obilježavati Dan državnosti BiH, Praznik rada, Dan žena, godišnjicu srebreničkog genocida, učestvovali smo na sportskim događajima… – objašnjava Delić.

Udruženje se bavi i humanitarnim aktivnostima. Upravo treba da izvrše primopredaju sredstava za porodice koje su pogođene nedavnim poplavama.

– U udruženju smo svi kao jedna porodica. Planiramo, organiziramo, družimo se i to je ono što nas čini sretnim. Ova godina je uistinu bila radna, ali nastavljamo i dalje naše aktivnosti – poručuju iz ovoga udruženja.

Bhreporter/Avaz