Bošnjaci iz Švicarske prikupili više od 70.000 maraka za poplavljene

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

 

Bošnjački kulturni centar – džemat Nušatel iz Švicarske završio je uspješnu akciju prikupljanja i distribucije pomoći stanovništvu naše zemlje ugroženom poplavama i klizištima.

Putem lokalnih medija tamošnji Bošnjaci su pozvali svoje zemljake, ali i druge humane ljude i institucije u sredini u kojoj žive da daju svoj doprinos i naišli su na odličan odziv.

Novčani prilozi

– S obzirom na to da je postojala potreba hitnog djelovanja, a računali smo i na moguće probleme u podjeli drugih vidova pomoći, odlučili smo da prikupljamo isključivo novčane priloge. Prikupljen je iznos od 71.145 KM, što smo posredstvom naših aktivista lično uručili na terenu, pojedincima, domaćinstvima i lokalnim zajednicama kojima je, prema viđenom, bila i najpotrebnija za rješavanje urgentnih problema – kažu u džematskom odboru.

Pomoć je dijeljena na području Podrinja, Tuzle, Srebrenika, Maglaja, Zenice, Olova i Živinica, a iskorištena je za sanaciju lokalnih puteva, mostova, regulaciju riječnih korita, popravku stambenih i drugih objekata te pružanje podrške porodicama koje su ostale bez smještaja.

Među njima su bile i porodice trojice sinova Have Muminović iz naselja Slana u Mjesnoj zajednici Maćesi kod Milića, čije su kuće bile potpuno u vodi, a dobiveni novac iskoristili su za nabavku dijela uništenog pokućstva.

Nove akcije

U džematu Nušatel su veoma zadovoljni što je ponovo pokazana velika solidarnost dijaspore s ugroženim stanovništvom u domovini i najavljuju organizaciju sličnih akcija u budućnosti.

 Bhreporter/avaz.ba