Hutbu u Ratnoj džamiji danas je kazivao muftija travnički Ahmed ef. Adilović, koji je na Igmanu danas bio u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

On je naglasio da i danas trebamo braniti svoj narod i domovinu, samo drugačijm metodama i sredstvima, koja odgovaraju današnjoj situaciji. Ukazao je da smo u današnje vrijeme svjedoci novim nasrtajima na suverenitet naše domovine, a samim time i na opstanak našeg naroda.

– Danas su na sceni druge metode, ali ciljevi su isti, kao i u periodu nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine, jer bi to značilo i nestanak našeg naroda. Potrebno je da svi uradimo što možemo kako bi BiH bila stabilna i prosperitetna – poručio je Adilović, prenosi Mina.

Zaustaviti sužavanje teritorije na kojoj Bošnjaci žive

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Adilović je podsjetio da je u augustu 1993. godine na Igmanu zaustavljena agresorska ofanziva i spriječen pokušaj da glavni grad padne u potpuno okruženje i blokadu, dodavši da je zbog toga “ovo mjesto i vrijeme prava prilika da se prisjetimo i analiziramo tu opasnost, ali i ostale opasnosti koje su ugrožavale i ugrožavaju opstanak našeg naroda, vjere i domovine.”

Ocijenio je da je sada vrijeme da se zaustavi sužavanje teritorije na kojoj Bošnjaci žive, te da se preokrene proces, odnosno, da se Bošnjaci vraćaju tamo odakle su protjerani. Dodao je da je potrebna i snažnija vjera i život u skladu sa principima vjere. Na kraju je pozvao prisutne da ne zaboravljaju pobjede, da iz njih uzimaju poruke te da s ponosom o njima pričaju djeci.

Program je završen učenjem dove za domovinu Bosnu i Hercegovinu, a koju je proučio Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH to nije dozvoljeno.