Prema navodima iz optužnice Lovre je krivično djelo počinio 12. juna ove godine u stanu u banjalučkom naselju Mejdan, a tereti se da je nakon svađe tokom koje je suprugu nazivao pogrdnim imenima, u jednom trenutku bacio T. P. na krevet, a ona je pokušavala pobjeći, ali je optuženi polomio ključ u bravi.

Nakon toga T. P. je istrčala na balkon i dozivala prolaznike u pomoć, a telefonom je pokušala pozvati V. G. Lovre je oteo telefon iz ruke i bacio bateriju kroz balkon, a T. P. je uspjela uzeti šrafciger kako bi otvorila vrata, ali nije uspjela.

Prema navodima iz optužnice, Lovre je tada uzeo flašu u kojoj se nalazio benzin, te polio vanbračnu suprugu po ustima, licu i tijelu, govoreći kako će je zapaliti. Nesrećna žena je pobjegla u kupatilo kako bi saprala benzin, a Lovre je utrčao za njom i benzin polio po pločicama i zapalio ga.

U borbi za život, T. P. je ponovo istrčala na balkon i prolazniku rekla da je zaključana u stanu i polivena benzinom, te da zove policiju. Lovre je ubrzo došao do T. P. i udario je šakom u lice govoreći joj “pi… ti materina, kakvu ti pomoć zoveš, ko da ide u zatvor zbog tebe”.

Uz optužnicu, tužilaštvo je predložilo da se Lovri produži pritvor, o čemu će naknadno odlučivati Okružni sud u Banjoj Luci.