Do sada 16 povrijeđenih u eksploziji u Njemačkoj. Petero se vodi kao nestali

Četiri osobe u kritičnom su stanju.

Najmanje 16 osoba povrijeđeno je, od čega je četvero u kritičnom stanju, dok se pet vodi kao nestalo, prvi je bilans snažne eksplozije u Njemačkoj.

Razorna detonacija protresla je industrijski park u kojem se nalazi nekoliko hemijskih kompanija u njemačkom gradu Leverkuzenu na zapadu zemlje.

Vlasti su zatražile od  stanovnika u blizini industrijske zone da ostanu u svojim domovima. Emitirano je i savezno upozorenje o “ekstremnoj prijetnji”.

Eksplozija se dogodila u 9:40 po lokalnom vremenu , uzrokujući požar na skladištu goriva u Chemparku, industrijskom parku za hemijske kompanije, uključujući Bayer i Lanxess, rekao je operater Currenta, koji upravla zonom.

Grad Leverkuzen je u saopćenju naveo da se eksplozija dogodila u rezervoarima za skladištenje rastvarača. U njemu se navodi da je 16 osoba povrijeđeno, od čega četvero teže.

Currenta je objavila i da još nije jasno šta je uzrokovalo eksploziju, koja je potom prerasla u požar. Požar je kasnije ugašen.

Na lice mjesta bio je raspoređen veliki broj policajaca, vatrogasaca, helikoptera i hitne pomoći.

Ljudi u domovima blizu industrijske zone  trebali bi isključiti i klimatizacijske sisteme. Strahuje se da bi požar u zrak mogao osloboditi otrovne plinove. No, oni do sada nisu otkriveni iako se provode stalna mjerenja zraka.

Nekoliko obližnjih autoputeva zatvoreno je, a policija je rekla da bi vozači trebali zaobilaznim putem izbjeći to područje.

Politički.ba