KUIP zbog nepoštivanja epidemioloških mjera izdao pet kazni u vrijednosti od 10.000 KM

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nastavlja sa kontinuiranim inspekcijskim nadzorima naročito u drugoj smjeni i danima vikenda.

– Nažalost, sklonost subjekata nadzora za ponavljanjem počinjavanja prekršaja iz Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o radu i Zakona o fiskalnim sistemima, čije propisane sankcije, moram napomenuti, nikako nemaju odvraćajući učinak za dovode do toga da se u postupcima inspekcijskih nadzora mora posezati za mjerama represivnog karaktera i sankcioniranje utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti putem izdavanja prekršajnih naloga na licu mjesta – pojasnio je za „Avaz“ direktor Kanotnalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP) Fahir Halilović.

Dodao je da tokom protekle večeri na području Kantona Sarajevo nastavljeni su pojačani inspekcijski nadzori i kontrole vezane za poštivanje naredbi i zdravstveno-epidemioloških mjera za ublažavanje i preveniranje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Halilović: Individualna odgovornost građana bila bi u funkciji kolektivne odgovornosti

– Uz asistenciju jedinice za podršku MUP-a KS sinoćnjim timskim nadzorima kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora bilo je obuhvaćeno 15 ugostiteljskih objekata. Radi nepravilnosti koje su utvrđene kod šest kontrolisanih ugostitelja, samo tokom protekle večeri, inspektori su izdali ukupno 10 prekršajnih sankcija u iznosu od 25.000 KM. Zbog neizdavanja fiskalnih računa izdato je pet prekršajnih naloga u iznosu od 15.000 KM, dok je zbog prekobrojnosti gostiju, nepoštivanja fizičke distance i upotrebe nargile u ugostiteljskim objektima inspekcija izdala pet prekršajnih naloga sa iznosom novčanih kazni od 10.000 KM – istakao je Halilović.

Ovu priliku iskoristio je da pozove sve subjekte nadzora, ali i građane Kantona Sarajevo na strogo poštivanje propisanih mjera.

– Individualna odgovornost građana bila bi u funkciji kolektivne odgovornosti, a sve sa ciljem da kroz gradnju partnerstva i legitimiteta zajednički osiguramo zakonitost i zaštitu javnog i privatnog interesa. Nije nam cilj isključivo represivno djelovanje, ali je očigledno da samo ove mjere daju tražene efekte – zaključio je Halilović.

Dnevni avaz