– Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe – saopćeno je iz UIOBiH.

Ovlašteni službenici Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla i Grupe za obavještavanje u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutršnjih poslova Tuzlanskog kantona, na osnovu operativnog plana o zajedničkim mjerama i radnjama na području grada Tuzle, kod šest osoba su pronašli veću količinu duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama na zakonom propisani način. Tom prilikom je privremeno oduzeto 3.706 paklica cigareta i 34 kilograma sitno rezanog duhana.

– Također, prilikom detaljanog pregleda pošiljke prijavljene u carinskoj ispostavi Tuzla utvrđene su nepravilnosti u vezi s neprijavljivanjem robe. Tom prilikom je pronađena određena količina neprijavljene robe, a radilo se o pirotehničkim sredstvima, ukupno 5.400 setova – navodi se u saopćenju.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u operativnim aktivnostima iznosi 58.200 KM, a pored privremeno oduzete robe, putem prekršajnih naloga su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 11.000 KM, dok će se protiv nekih lica pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima.