Samir Hrnjić dva puta oca Ramiza spustio u kabur

Samir Hrnjić (25) iz Kamenice kod Zvornika, danas je u Memorijalnom centru Potočari, između ostalih preživjelih porodica žrtava genocida, prisustvovao reekshumaciji posmrtnih ostataka oca Ramiza.

Kaže da je njegov babo ubijen 1995. godine kada je imao samo sedam mjeseci. Posmrtni ostaci njegovog oca pronađeni su u masovnoj sekundarnoj grobnici Snagovo kod Zvornika. Identifikovan je 2005. , a ukopan je u Memorijalnom centru 11. jula iste godine u petoj kolektivnoj dženazi, kada je konačni smiraj našlo 610 žrtava genocida.

– Imao sam deset godina kada sam oca, kojeg nisam ni zapamtio, spustio u kabur. Tijelo je bilo nekompletno, a evo dočekao sam da se njegove kosti kompletiraju i nakon 15 godina ponovo ga spustim u mezar – s tugom govori Hrnjić, nadajući se da očev kabur više neće otvarati.

U proteklih 12 reekshumacija, u memorijalnom kompleksu kompletirano je 754 tijela, a u ovogodišnjoj 13. reekshumiciji za tri dana dopunjeno je još 40 tijela. U naredna dva dana bit će kompletirano još 28 posmrtnih ostataka.

Dnevni avaz