Semir Rastoder osuđen na 5,5 godina zatvora

U Kantonalnom sudu u Sarajevu upravo je donesena presuda Semiru Rastoderu (25), koji je proglašen krivim za izazivanje teške saobraćajne nesreće 1. aprila prošle godine u Nedžarićima, u kojoj je poginula 27-godišnja Hava Šljivić-Dovadžija.

Rastoder je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci, a ujedno mu je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja svim motornim vozilima u trajanju od tri godine.

Podsjetimo, dvadesetpetogodišnji Rastoder upravljajući Golfom 6 na Bulevaru Meše Selimovića udario je 27-godišnju Havu koja se vraćala s posla. Policija je nije mogla odmah identificirati s obzirom na to da nije imala dokumente kod sebe.

Rastoder je neposredno nakon nesreće prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje su ljekari konstatovali da je zadobio kontuzione povrede glave, kičme i ekstremiteta.

Nakon toga Rastoder je ispitan u službenim prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uzeta mu je pismena izjava te je, uz konsultacije s Kantonalnim tužilaštvom, pušten na slobodu.

Istraga slučaja trajala je sedam mjeseci, koliko je trebalo Tužilaštvu da podigne optužnicu, jer su se čekali rezultati vještačenja, a kako nam je tada rečeno iz ove pravosudne institucije, rađena su i dodatna vještačenja po vještaku saobraćajne struke.

bhreporter/avaz