SIPA uhapsila Avdulaha Hasanovića koji se dovodi u vezu sa napadom u Zvorniku

Pripadnici SIPA-e su uhapsili Avdulaha Hasanovića koji se dovodi u vezu sa terorističkim napadom u Zvorniku.

Napadač Nerdin Ibrić se u posljednja tri mjeseca intenzivno družio sa Hasanovićem koji je jutros uhapšen po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, javlja Federalna televizija.

Hasanović je ranije hapšen u akciji SIPA-e Damask zbog sumnje da je bio pripadnik IDIL-a. Bio je uhapšen u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić. Do prošle godine je boravio u Siriji.

Ako je suditi prema Hasanovićevim aktivnostima na društvenim mrežama, ovaj pripadnik selefijskog pokreta u BiH bio je čest gost na predavanjima Jusufa Barčića i Nusreta Imamovića.

Hasanović je priveden u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

U svojstvu svjedoka se saslušava veći broj osoba.

Povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku koji je se desio jučer shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske, saopćeno je iz SIPA-e.

Zajednički istražni tim započeo je sinoć uviđaj na licu mjesta, koji je završen rano jutros.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH “Terorizam”.

Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentiranja krivičnog djela.

bhreporter/klix.ba