Srbija: Od transfera igrača na dvije lokacije pronađeno oko 800.000 eura

KRIMINAL Akcija policije u Beogradu i Nišu otkrila velike malverzacije

Pretresene su prostorije 10 fudbalskih klubova, i to na ukupno 57 lokacija

U akciji policije u Beogradu i Nišu pronađeno je 800.000 eura u vezi s transferom igrača u belgijskim klubovima.

Novac, koji potječe od izvršenja ovih krivičnih djela, osumnjičeni su pokušali oprati na području Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije.

Navodi se da je u prostorijama Tužilaštva u toku saslušanje osumnjičenih, ali nije precizirano o koliko njih je riječ niti je naveden njihov identitet.

Ova policijska akcija u Srbiji je izvršena zbog sumnje da su srbijanski državljani umiješani u pranje novca nezakonito stečenog malverzacijama u belgijskim fudbalskim klubovima.

U saopćenju se napominje da je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, u saradnji sa Sigurnosno-informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organiziranog kriminala, izvelo zajedničku akciju s belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima.

U toj akciji uhapšeni su trener Fudbalskog kluba Briž iz istoimenog grada u Belgiji, dvojica belgijskih fudbalskih sudija te nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz belgijske prve lige.

U Belgiji je akcija provedena povodom malverzacija u vezi s transferom igrača u fudbalskim klubovima, među kojima su Briž, Anderleht, Lokeren i Gent.

Pretresene su prostorije 10 fudbalskih klubova, i to na ukupno 57 lokacija.

Dnevni Avaz