U Tuzlanskom kantonu lani evidentirano 1.800 migranata više nego 2019. godine

Na području Tuzlanskog kantona u protekloj godini službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona evidentirali su 12.524 migranta koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

Predstavljen izvještaj

Izjavila je to na današnjoj konferenciji za medije Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK, govoreći o Izvještaju o aktuelnoj situaciji u vezi s migrantima na prostoru tog kantona za period januar – decembar 2020. godine.

Ukoliko se ti pokazatelje uporede s podacima iz 2019. godine, evidentirano je 1.800 migranata više.

– Ako posmatramo po zemlji porijekla, najviše migranata tokom 2020. godine došlo je iz Pakistana 5.491 ili 44 posto, zatim iz Afganistana 3.680 ili 29 posto, Bangladeša i Maroka 6 posto, Alžira, Libije i Irana po 2 posto, Sirije i Iraka po 1 posto i ostalih država 3 posto.

Prema intenzitetu dolaska migranata na područje TK najveći broj je zabilježen u vrijeme ljetnih mjeseci.

Jedno ubistvo i dva pokušaja ubistva

Tokom 2020. godine evidentirano je 218 sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti, koji su počinili ukupno 29 krivičnih djela za koja su Kantonalnom tužilaštvu TK dostavljeni Izvještaji.

Među krivičnim djelima su ubistvo, dva ubistva u pokušaju, pet razbojništava, osam nanošenja teške povrede, pet teških krađe itd. Većina krivičnih djela su  rasvijetljena.

Dnevni avaz