Ubica poslan na psihijatriju

PRIJEDOR Potvrđena optužnicu za likvidaciju Mile Tubića

Žrtva mu kazala nemoj pucati, ali je ubica ispalio dva hica, a potom je ovjerio nesretnog 66-godišnjaka

Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Branislava Plavšića (28) iz Dizdarlija kod Bosanske Dubice, koji se tereti da je 9. juna u Dizdarlijama kod Bosanske Dubice iz automatske puške ubio komšiju Milu Tubića (66).

Pojedinačna paljba

U optužnici prijedorskog tužilaštva stoji da je Plavšić zločin počinio dok je bio u stanju neuračunljivosti, usljed duševnog oboljenja paranoidna šizofrenija, zbog čega nije bio sposoban da upravlja svojim postupcima.

– U takvom stanju je iz svoje kuće uzeo automatsku pušku s okvirom i municijom te je došao do dvorišta Mile Tubića, kojeg je zatekao kako stoji pored ograde. S udaljenosti od desetak metara repetirao je pušku i ispalio metak prema komšiji. Nesretni Tubić mu je tada, uplašen za život rekao nemoj pucati – navodi se u optužnici.

No, Branislav je pojedinačnom paljbom ispalio još dva metka koja su Tubića pogodila u grudni koš, nakon čega je 66-godišnjak pao na zemlju. Potom je prišao Tubiću koji je ležao na zemlji i iz neposredne blizine ispalio mu metak u grudni koš.

– Usljed masivnog uništenja i spoljašnjeg iskrvarenja iz organa i velikih krvnih sudova grudnog koša i trbuha nastupila je Tubićeva smrt – piše u optužnici.

Predao pušku

Nakon što je ubio svog komšiju Branislav je otišao kući i tu ostavio automatsku pušku koju je policiji nakon hapšenja tada osumnjičenog predao njegov otac.

Optužnicom se ujedno nalaže mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja 28-godišnjaka i čuvanje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

I ranije se liječio 

Nakon hapšenja Branislava Plavšića komšije su navele da je Mile Tubić bio miran i tih domaćin te “duša od čovjeka”. S druge strane, za Plavšića su kazali da se radi o osobi koja je “imala problema sa živcima”, zbog čega se u nekoliko navrata i liječio u prijedorskoj bolnici. Slučaj ubistva, koji je unio nemir u mirno dubičko selo Dizdarlije riješen je ekspresno u roku od samo dva dana. Plavšić je nakon hapšenja priznao ubistvo, a kao motiv tada su spominjani ranije narušeni komšijski odnosi.

Dnevni Avaz