Deset godina od petnaestog tuzlanskog skoka preko kože

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli te 2012. godine nije doživio značajnije promjene u odnosu na prethodni skok preko kože koji je održan 2010. godine. I dalje studenti studiraju četverogodišnje studije po Bolonjskom procesu, na pet studijskih odsjeka:

1. rudarski,
2. geološki,
3. građevinski,
4. bušotinska eksploatacija mineralnih sirovina i
5. sigurnost i pomoć,

Naučnoistraživački rad se tada odvijao u 15 užih naučnih oblasti.

Pored Udruženja studenata RGGF Tuzla, formirano je i udruženje studenata građevine. Studenti građevine su uredili podrumski prostor i otvorili klub studenata (gdje je nekad bila Rupa i disco klub Fokus). Na suprotnoj strani zgrade, u podrumskom prostoru je formirana i otvorena 27. maja 2011. godine moderna laboratorija za primijenjenu geofiziku i seizmološka istraživanja u okviru NATO projekta, koju vodi profesor Eldar Husejnagić.

Jedan broj nastavnika je otišao u mirovinu/penziju (Abdulah Bašić, Mehmed Suljkanović, Milan Stević, Mahmut Osmić, Snježana Mičević, Ibrahim Čačković), a na fakultet je došao jedan broj mlađih kadrova.

Na fakultetu je radilo 49 stalno zaposlenih nastavnika i suradnika, kao i 22 nastavnika i suradnika s drugih fakulteta. Honorarno je bilo angažirano 50 nastavnika i suradnika.

Petnaesti skok preko kože organizirali su studenti u suradnji s nastavnicima Fakulteta. Centralna manifestacija je organizirana kao dio programa Međunarodnog sajma energija, industrija, rudarstvo i međunarodne konferencija ENERGA. Tom prilikom je ceremonijal skoka preko kože prethodio otvaranju sajma. Otvaranju sajma su prisustvovali i ambasador Republike Poljske u BiH Jerzya Chmielewskog te ambasador Republike Češke, Tomaž Szunyoga. Oni su pokazali značajan interes i zadovoljstvo viđenim na samom otvaranju jer i te zemlje baštine tradiciju skoka preko kože, kao dio tradicije rudarenja u svojim zemljama.

Tuzlarije
 

Tuzlarije.net -Violistkinja Rebeca Sanchez, cuko upotpunio performans (vrijedi pogledati)
 

Tuzlarije

Petnaesti skok preko kože je realiziran u skraćenoj verziji, prilagođen ambijentu i uvjetima održavanja. Centralna manifestacija je održana u utorak 5. juna 2012. godina u 12 sati na platou ispred Sportsko-kulturno-privrednog centra Mejdan, a svečarski dio je organiziran u holu Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

U Odboru 15. skoka preko kože bili su:

I. Zijad Ibrišimović
2. Tihomir Knežiček
3. Abduselam Adilović
4. Sunčica Mašić
5. Rejhana Dervišević
6. Izet Žigić
7. Hamo Isaković
8. Indira Sijerčić
9. Zehra Salkić
10. Salih Slijepčević
11. Željko Knežiček
12. Sanja Hajdukov
13. Jelena Marković
14. Sejo Selmanović
15. Mahmut Osmić
16. Nedžad Alić
17. Božo Tomić
18. Rešad Husagić
19. Omer Musić
20. Midhat Katanić
21. Biljana Nešković

Petnaesti skok preko kože započeo je jutarnjim odlaskom ophodara u centar grada, u potragu za brucmajorom. U svečanim uniformama, ophodari su položili cvijeće na Kapiji, i uputili se ka tržnom centru Omega. Našli su brucmajora na zadnjem katu Omege, uvaljenog u fotelju kafića.

Po starom običaju, jedva su ga nagovorili da ih povede na skok preko kože. Dok su ophodari tražili brucmajora po gradu, u holu Fakulteta je u 11 sati dekan Kemal Gutić održao prigodan govor, a studentica Ema Hot položila cvijeće na spomen obilježje poginulim studentima Rudarsko-geološkog fakulteta. Nakon zajedničkog fotografiranja, svi nastavnici, suradnici i gosti uputili su se pješke ka Mejdanu, sportskom, kulturnom i privrednom centru. Stigle su časne tablice, Časni prezidijum, i svi su zauzeli mjesto na platou SKPC Mejdan, ispred ulaza u A tribinu. Stigao je i brucmajor u kočiji koja je od Omege došla do stepenica za plato Mejdana.

Crvenim tepihom brucmajor je došao do časnih tablica i ceremonijal Skoka je mogao da počne.

Tuzlarije
 

Tuzlarije
 

Tuzlarije
Brucmajor – Alen Kurtalić

 

Tuzlarije

Bilo je podne i kišica je sipila. Ceremonijal prilagođen situaciji, u nešto skraćenoj verziji, prošao je mirno, lagano, uz vođenje programa Hazima Mujčinovića. Kad su hrabri rudari uspješno preskočili kožu i popili nagradno pivo, cjelokupan sastav Skoka preko kože se uputio ka spomeniku Husinskom rudaru. Dok je ceremonijal Skoka preko kože tekao svojim tokom, važne ličnosti koje su došle na otvorenje sajma ENERGA sa strane su promatrale što se dešava, a dobili su poslasticu koju nisu očekivali. Brucmajor je sjeo u bijelu kočiji, dobio pratnju dvije studentice i uputio se ka spomeniku Husinskom rudaru u Kreki. Ostali su krenuli za brucmajorom pješke, u koloni.

Tuzlarije
 

Tuzlarije
 

Tuzlarije

Junska kišica je doprinijela atmosferi punoj ponosa i zadovoljstva. Odavanjem počasti Husinskim rudarima, polaganjem cvijeća i fotografiranjem, uz rudarska obilježja i zastave, završen je proceduralni dio Petnaestog skoka preko kože.

Od spomenika Husinskom rudaru učesnici su otišli na zabavu organiziranu u glavnom holu Bosanskog kulturnog centra Tuzla i nakon nešto više od sat i pol, sudionici su se uputili svojim kućama. Postavljeni stolovi na kojima je piće, osvježenje i lagana zakuska, uspjeli su da utole glad i žeđ ophodara i ostalih sudionika manifestacije. Dobra prilika za druženje, fotografiranje i podjelu zadovoljstva učešća u Skoku preko kože. Fotoaparati su slikali, a slike su iz foto albuma skoro neprimjetno preselile u laptope i računare

Tuzlarije
 

Tuzlarije

U ceremonijalu Petnaestog skoka preko kože 2012. godine sudjelovali su:

Časni prezidijum – dr.sc. Tihomir Knežiček
Adlatus desni – dr.sc. Jelena Marković
Adlatus lijevi – dr.sc Zehra Salkić
Časne tablice:
– Božo Tomić
– Salih Slijepčević
– Mahmut Osmić
– Zvjezdan Karadžin
– Indira Sijerčić
– Kemal Gutić
– Sabit Zekan
– Hamo Isaković
– Omer Musić
– Sunčica Mašić
– Edin Delić
– Sejo Selmanović
– Abduselam Adilović
– Zijad Ibrišimović

Držači kože – profesori Abduselam Adilović i Zijad Ibrišimović
Brucmajor – Alen Kurtalić
Kontra pik desni – Ermin Karajić, Kontra pik lijevi – Dragan Tešić Teša
Voditelj programa – Hazim Mujčinović

Dvije studentice koje su sjedile u kočiji i pratile brucmajora
– Fahrudina Kokić
– Zerina Beširević

Ophodari:
1. Prvi nobelbruc – Strika Enijad
2. Drugi nobelbruc – Kevrić Nihad
3. Alajbegović Dino
4. Alić Eima
5. Bajrić Amra
6. Begić Irfan
7. Bektić Marizela
8. Beširević Zerina
9. Čehajić Dino
10. Delibašić Emira
11. Durmić Ismail
12. Hajduković Haris
13. Hrustić Halim
14. Kokić Fahrudina
15. Lačić Salmir
16. Muminović Sabahudin
17. Musić Bajro
18. Softić Admin
19. Spahić Azra
20. Zukić Lejla

Studenti koji su u skraćenom dijelu ceremonijala skakali preko kože:
1. Bečić Amela
2. Hidanović Semir
3. Muminović Hidajet

Studenti u počasnom špaliru prilikom dolaska brucmajora:

1. Ahmetović Merima
2. Ajšić Asmir
3. Akšamović Mirnesa
4. Bektić Ermin
5. Bešić Mujo
6. Čatić Emina
7. Delić Haris
8. Đulović Emir
9. Filipović Emina
10. Gorak Mahir
11. Herceglija Irma
12. Husejnbašić Melisa
13. Idrizović Aida
14. Idrizović Amra
15. Jusufović Melisa
16. Kavazović Ervin
17. Keserović Muamera
18. Kurtić Muamer
19. Matić Danijela
20. Mehić Elmir
21. Mehić Erdal
22. Mehić Jasmin
23. Sejdinović Alen
24. Strika Nahid
25. Subašić Benjamin
26. Suljić Belmina
27. Šehić Amra
28. Tursić Elvisa
29. Varešević Alma
30. Zrnanović Muamer
31. Zukić Ademir

Knjižica o 15. skoku, formata 20 x 20 cm, štampana je u OFF-SET štampariji u boji, krajem 2013. godine. Urednik knjižice je Mehmed Pargan, a sadrži nastavne programe na fakultetu, statistike o broju svršenih studenata, imena nastavnika i suradnika i niz drugih zanimljivih podataka. U knjižici je izražena zahvalnost za pomoć koju su pružili Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i privredni subjekti u Tuzli.

Obilježja 15. skoka preko kože su unikatne keramičke krigle za pivo, izrađene u obiteljskoj umjetničkoj radionici Emrić u Bužimu. Krigle su crne boje, različitih oblika, s centralnim znakom rudara u oknu. S lijeve strane zlatnim slovima piše 15. SKOK PREKO KOŽE, a s desne piše RGGF TUZLA 2012.

Tuzlarije

Urađen je poster tradicionalnog dizajna na kojem piše 15. SKOK PREKO KOŽE, Tuzla JUNI 2012.

Tuzlarije

U muzičkom dijelu prije ceremonijala skoka preko kože sudjelovala je violistkinja Rebeca Sanchez.

Informacije o manifestaciji objavili su WEB portali, radio i TV medijske kuće u BiH.

Tuzlarije

Na kraju, a možda je trebalo i na početku istači da organizaciju i realizaciju 15. skoka preko kože su svesrdno potpomogli, predsjednik Uprave i direktor Tuzlanskog sajma, Zlatko Alidžanović i Radomir Žilić.

Prilog pripremio: Dr.sc. Željko Knežiček, vanr. prof.

Izvor: Tihomir i Željko Knežiček, Tuzlanski skok preko kože, Tuzla 2014.

Tuzlarije.net