Dijaspora predstavlja veliki potencijal za razvoj BiH

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Okrugli sto o temi “Uključivanje dijaspore u ekonomski razvoj BiH” održava se danas u Sarajevu u sklopu obilježavanja Global Diaspora Week. Armin Alijagić, predsjednik nevladine organizacije Naša perspektiva koja radi s bh. dijasporom, izjavio je da se procjenjuje da u Bosnu i Hercegovinu godišnje iz dijaspore bude poslano između šest i sedam milijardi KM, što predstavlja oko 26 posto BDP-a BiH.

Dodao je da ne postoje podaci koliko je dijaspora investirala u BiH, ali su poznati brojni primjeri dobre prakse tih investicija jer su neke od najvećih i najuspješnijih kompanija pokrenute kapitalom iz dijaspore. Alijagić je istakao da bi današnji okrugli sto trebao dodatno potaknuti ogroman ekonomski potencijal bh. dijaspore koji je još nedovoljno iskorišten, a kao primjeri bi nam trebale poslužiti zemlje koje su u tome vrlo uspješne poput Kine, Indije, Izraela i Irske.

Precizirao je da je Bosna i Hercegovina po odnosu broja stanovnika i pripadnika dijaspore prva u Evropi i sedma u svijetu, te da je na nama da im omogućimo da daju doprinos razvoju BiH što oni iskreno žele. Direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy rekao je da su investicije konstantno potrebne svakoj državi a da dijaspora predstavlja veliki resurs u tom smislu.

Naglasio je da je USAID prošle godine stupio u kontakt s predstavnicima bh. dijaspore širom svijeta koja je pokazala interes iznad njihovih očekivanja, te da će na današnjem okruglom stolu zajedno s predstavnicima vlasti i privatnog sektora razmatrati načine kako da dosadašnje dobre primjere prošire i sistematiziraju radi povećanja angažmana dijaspore u BiH.

Direktor kompanije Brajlović GmbH Austria Mirza Haračić rekao je da su 2002. počeli s namjerom da naprave malu kompaniju koja će proizvoditi suhomensate proizvode i raditi distribuciju po Austriji, Njemačkoj i Švedskoj, a da su vremenom počeli da rade i distribuciju za Klas, Vispak, Jami i Vegafruit i danas imaju vrlo dobru saradnju s bh. i kompanijama iz regiona.

Dodao je da su u fabrike za preradu voća i povrća u BiH uložili dva miliona eura i da 85 posto proizvoda izvoze širom EU gdje postoji velika potražnja za tim proizvodima u EU, te da BiH ima šta da ponudi. Organizator okruglog stola je “USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa”, zajednički projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), bosanskohercegovačkih kompanija i kompanije iz dijaspore.

 

bhreporter/FENA