BH DIJASPORA NEPRESUŠAN RUDNIK TALENATA: Fudbal je dio Selminog života

Za razliku od većine djevojčica kojima je najdraža igračka lutka Barbika, 14- godišnja Selma Dudaković- Kasumović iz danskog grada Hobro, otkad je stala na svoje noge od svih igračaka koristi samo loptu.

Fudbal je već dio Selminog života i, kako stvari stoje, njen budući životni put. Karijeru je počela u ženskom klubu Valsgård IF, potom nastavila u većem rangu u Hobro IK, gdje su je primijetili stručnjaci IK Rosendal i gdje je trenutno Selma glavna karika u ekipi. Igra na poziciji veznog ili klasičnog desnog krila i većina odbrambenih fudbalerki ima podosta problema da zaustavi njene prodore. Pored redovnog nastupa u danskoj ligi sa svojom ekipom već je odigrala niz međunarodnih turnira u Njemačkoj, Švedskoj i Holandiji. Naravno, kvalitetne igre nisu ostale nezapažene i već skoro godina dana Selma je na radaru Danskog fudbalskog saveza (DBU) koji ima specijalni program za mlade talentovane fudbalerke. Naime, treneri U15 reprezentacije Danske su Selmu već testirali na tri reprezentativna kampa i narednog mjeseca je završni reprezentativni kamp-turnir na kojem se vrši definitivna selekcija i teško je povjerovati da će joj izmaći finalni poziv u žensku reprezentaciju Danske. O tome za naš list kaže:


“Na svim ovim dosadašnjim kampovima ostavila sam dobar utisak, vrijedno treniram i svi u mom klubu su uvjereni da ću izboriti dres reprezentacije Danske. Inače, fudbal je dio mog života, preko njega sam upoznala niz dobrih prijateljica i želja mi je da nastavim razvoj u većem klubu. Pošto je ženski fudbal u ekspanziji, mnoge moje starije koleginice iz kluba već su se uputile u Ameriku gdje ujedno igraju i studiraju na sportskim koledžima, a moja želja je da i moja karijera krene tim putem.”
Selmin san o mjestu među najboljima se nastavlja, a gdje će se završiti, da li u reprezentaciji Danske ili, s obzirom da su njeni roditelji porijeklom iz Bosanske Gradiške, u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, teško je u ovom trenutku reći. 

Tekst i foto:

Namik Alimajstorović
BHDINFODESK-BIRMINGHAM