Bosancima u Danskoj dvojna državljanstva

Parlament Kraljevine Danske nedavno je usvojio Zakon o dvojnom državljanstvu za sve njene državljane, koji bi trebao stupiti na snagu 1. septembra.

Ovim zakonom mnogi građani BiH koji su tokom rata, kao izbjeglice, stigli u Dansku i tamo se zarad dobivanja danskog odrekli državljanstva BiH, mogli bi steći pravo na povrat svog bosanskog državljanstva.

Podatke o tome koliko se državljana BiH koji žive u Danskoj odreklo matičnog državljanstva za sada u BiH malo ko ima. Među onima koji su tokom rata utočište našli u Danskoj, najviše je Bošnjaka koji dolaze iz istočne Hercegovine, tačnije iz Trebinja i okolice.

– Dobra je vijest da će naši ljudi koji žive u Danskoj, a koji su se odrekli bosanskog državljanstva, novim zakonom moći vratiti svoje staro državljanstvo. Imam kontakte sa mnogim Trebinjcima koji žive u Danskoj i ono što znam jeste da su njihovo državljanstvo uzeli većinom oni mlađi, premda među njima ima i starijih.

Vjerujem da će, kada ovaj zakon stupi na snagu, mnogi sada postati i državljani BiH – kazao nam je trebinjski imam Husein ef. Hodžić. U Danskoj je tokom rata utočište našao i znatan broj Podrinjaca te Krajišnika. Većina njih, navodi ef. Hodžić, bez obzira na to što imaju dansko državljanstvo, BiH doživljava kao svoju matičnu domovinu.

Do sada je BiH imala sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom. Pozitivan primjer je Republika Irska, u kojoj bh. državljani nemaju nikakvih problema da, pri stjecanju prava na irsko državljanstvo, zadrže i ono bosansko.

bhreporter/avaz