U Njemačkoj počela sa radom još jedna dopunska škola BiH

Nakon višemjesečnih aktivnosti Saveza dopunskih škola BiH, danas je počela sa radom dopunska škola BiH u Plohingenu u koju je do sada upisano više od 20 djevojčica i dječaka uzrasta od prvog do osmog razreda. Dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodit će se svakog petka, od 14:30 do 16:30 sati, u prostorijama Realschule, Marquardtstraße 33, u Plochingenu, po planu i programu dopunske nastave za djecu u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova. Sa djecom će ratiti profesorica razredne nastave Dalila Curić.

Povodom početka izvođenja nastave danas je u Plochingenu održana svečanost koju su pripremili bh aktivisti, a kojoj su prisustvovali djeca, roditelji i gosti. Osim predstavnika Saveza dopunskih škola BiH i Svjetskog saveza dijaspore BiH gost učenika i roditelja bio je i novi generalni konzul BiH u Štutgartu Zvonko Mišković.

O značaju očuvanja maternjeg jezika građana BiH u svijetu i projektu dopunskih škola govorio je predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović. “Svake godine nas je više u dijaspori, a ja se danas manje bojim da ćemo se pogubiti u tuđem svijetu. Svako novo odjeljenje dopunske škole je naš novi bedem protiv asimilacije i jača veza sa domovinom.

Djeci koja će pohađati dopunsku nastavu na bosanskom jeziku želim da izrastu u dobre i uspješne ljude kojima ćemo se ponositi i mi i naša domovina”, istakao je Halilović. – Upoznat sam sa problemima dopunskog obrazovanja djece građana BiH u dijaspori i fantastičnim rezultatima koje na tom polju postižu bh aktivisti u Njemačkoj, na čelu sa gospodinom Halilovićem.

Ovakve aktivnosti su od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Tokom svog mandata generalnog konzula učinit ću sve što je u mojoj nadležnosti da pomognem ovu oblast i apelujem na vlasti u BiH da je što bolje regulišu.

Profesorici Curić i vama učenicima želim puno uspjeha u radu – istakao je u svom pozdravnom govoru generalni konzul Mišković, proglašavajući školu otvorenom. Uslijedilo je polusatno druženje učenika, roditelja i gostiju, a onda je profesorica Dalila Curić održala prve časove.

 

bhreporter/avaz