Dodik: Koalicija Domovina nema mjesta u skupštinskoj večini i vladi RS-a

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider SNSD-a izjavio je danas da skupštinsku većinu u RS, u kojoj su koalicija SNSD-DNS-SP i dva nezavisna poslanika, neće činiti koalicija “Domovina”, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Domovina nije u skupštinskoj većini i nemamo namjeru da sarađujemo sa onima čija programska načela počivaju na platformi “Prvog marta” – kazao je Dodik.

Dok je Dodik danas u Banja Luci poručio kategorično ne “Domovini”, u Sarajevu su pojedini predstavnici stranaka iz koalicije “Domovina” predvođeni Vinkom Jakićem, bez prisustva SDA i DF-a dogovarali modalitete učešća u raspodjeli ministarskih fotelja u Vladi RS. 

U izjavi za agenciju Patria, Sadik Ahmetović šef pregovaračkog tima jasno je kazao da bez Dodikove političke poruke da će prestati negirati genocid i državu BiH te ukinuti diskriminaciju u obrazovanju nema razgovora o eventualnom učešću “Domovine” u Vladi RS.

Podsjećamo, premijerka Vlade RS Željka Cvijanović je svojevremeno tražila zabranu rada “Prvog marta”, a neki od poslanika SNSD-a čak su tražili i da se krivično goni Emir Suljagić tadašnji koordinator koalicije.

bhreporter/vijesti.ba