Džaferović: Krajnji rezultat usvajanje rezolucije o genocidu u Srbiji i BiH

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Pronaći nestale, identifikovati pronađene i izboriti se da rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena u skupštini Srbije, kao i da poslanici iz RS glasaju za takvu rezoluciju cilj je poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ispred Predsjedništva BiH odakle su građani Sarajeva ispratili tabute ka Srebrenici.

– Ono što treba da bude krajnji rezultat je da takva rezolucija bude donesena u Srbiji, i da zastupnici iz RS glasaju za rezoluciju koju treba da donese BiH, to če značiti da je došlo do katarze, suočavanju sa prošlošću, a to je jedini način da se može nastaviti sa budučnošću – rekao je Džaferović.

Prioritet pronalaz još oko 1.000 osoba

Džaferović je dodao da će biti prioritet pronalazak još oko 1.000 osoba, da se identifikuju oni koji su pronađeni, ali i da svi koji su činili zločine u Srebrenici odgovaraju.

– Mali dio njih je odgovarao, svi moraju odgovarati, od toga nećemo odustati. Ko zaboravi, rizikuje da mu se to ponovi. Nikada to nećemo zaboraviti ni prestati odavati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Borićemo se da cijeli svijet odaje priznanje žrtvama genocida u Srebrenici – rekao je Džaferović.

Džaferović se još jednom osvrnuo na zakon koji zabranjuje negiranje genocida i drugih zločina, a kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Zakon o zabrani negiranja genocida

– Obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici odvija se u uvjetima kada je ipak donesen zakon o zabrani negiranja genocida, i koji je već počeo da daje rezultate. Nije u potpunosti prestalo, ali je drastično smanjeno negiranje genocida i zločina dokazanih na sudovima – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dodajući da će se od istine neće odustati.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava, pored Džaferovića bili su i njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kandidat za Predsjedništvo BiH Denis Bećirović i brojni drugi predstavnici različitih nivoa vlasti i građani.

Dnevni avaz