EU objavljuje sankcije protiv Rusije. Očekujte nove, još oštrije

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

“Očekuje se da će na meti sankcija EU objavljenih kasnije u srijedu biti ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, vrhovni zapovjednici ruskog ratnog zrakoplovstva i Crnomorske flote, vodeći državni “propagandisti” i 351 poslanik Dume”, piše ugledni britanski dnevni list The Guardian.

Ističe se da su sankcije Unije oštrije nego američke i mnogo žešće od britanskih.

“EU će uvesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 23 osobe, tri banke i ozloglašenu internet „fabriku trolova“ u Sankt Peterburgu, kao odgovor na odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku kao nezavisne države.

Očekuje se i da će blok sankcionirati 351 poslanika ruske državne Dume koji su glasali za priznanje te dvije teritorije”, piše list.

Najavljuju se i mjere koje dovode do daljih ograničenja prikupljanja novca na finansijskim tržištima EU.

Zvaničnici EU izrađuju mjere za zabranu trgovine između dvije teritorije pod kontrolom Rusije u istočnoj Ukrajini, što odražava ranije sankcije Krimu 2014. godine.

“Na vrhu liste sankcija nalazi se Šojgu, jer je on “u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine”, navodi se u nacrtu liste u koji je Guardian vidio. Njemu se pridružuju Anton Vaino, Putinov šef kabineta, koji “igra aktivnu ulogu u donošenju odluka”, kao i Igor Osipov, glavnokomandujući Crnomorske flote, i Sergej Surovikin, glavnokomandujući ruskih vazdušno-kosmičkih snaga .

Među ostalim najvišim zvaničnicima su potpredsjednik vlade i predsjednik državne banke VTB Dmitrij Grigorenko i Igor Šuvalov, predsjednik ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u finansiranju svog sektora odbrane.

EU također cilja na ruske “propagandiste”, uključujući glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Mariju Zakharovu i šeficu TV kanala Russia Today (RT) Margaritu Simonyan, obje poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici.

Tu je i Vladimir Solovjov, prokremljovski voditelj kanala Russia One.

Druge značajne ličnosti uključuju Jevgenija Prigožina, opisanog u američkim sankcijama kao osnivača i nezvaničnog šefa plaćeničke grupe Wagner, koja je već podložna sankcijama EU zbog svoje uloge u slanju snaga u sukobe u zapadnoj Africi. Prigožin, poznat kao Putinov kuhar, finansira Agenciju za internet istraživanje (IRA), koja je takođe dodata na listu sankcija EU. Sa sjedištem u Sankt Peterburgu, IRA je poznatija kao “fabrika trolova”, gdje blogeri rade danonoćno kako bi preplavili globalni internet pro-putinovskim i antizapadnim stavovima.

Prigožinova majka i supruga, koje poseduju kompanije koje su povezane sa njim, takođe su na spisku nacrta.

Sankcionirane banke su Banka Rossiya, za koju zvaničnici EU i Zapada veruju da je lična banka Putina i mnogih njegovih zvaničnika, kao i Promsvyazbank i Vnesheconombank, za koje zvaničnici EU smatraju da ih je ustanovio lično ruski predsednik, a imaju ključnu ulogu u finansiranju ruskog odbrambenog sektora”, piše Guardian.

Lideri EU nagovijestili su da bi daljnje sankcije mogle uslijediti u narednim danima.

“Očekujte još neke rasprave o širem paketu sankcija velikog odjeka kasnije ove sedmice”, rekao je zvaničnik EU za ovaj uticajni britanski list.

Politički.ba