Hadžibajrić posjetio Srebreničane u Potočarima i okolini

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Tokom posjete povratnicima u ovom kraju načelnik Hadžibajrić posjetio je i dvije majke Srebrenice Nuru Pembu Mustafić i Refiju Hadžibulić koje su izgubile sinove, muževe i danas žive potpuno same.

Pomoć povratničkm porodicama i Srebrenici treba biti kontinuirana, i usmjerena u projekte koji su ovdje najpotrebniji, kao i pojedincima koji ne mogu bez naše podrške. Posebno moramo brinuti o mladima i djeci i uslovima u kojima oni borave i odrastaju, poručio je načelnik Ibrahim Hadžibajrić tokom današnje posjete Potočarima i okolnim selima.

“Prvoj osnovnoj školi Srebrenica smo ove godine donirali 7.000 KM za otklanjanje kvara na grijanju jer su učenici godinama boravili u hladnim učionicama. Sada to više nije tako, grijanje je popravljeno, a u učionicama su novi radijatori. Ipak, još imaju problema sa vlagom jer su oštećeni oluci. Sljedeće sedmice ćemo izdvojiti još 10.000 KM da riješimo i taj problem. Ova djeca će imati normalne uslove i to je najmanje što možemo učiniti,” poručio je načelnik Hadžibajrić tokom posjete Prvoj osnovnoj školi Srebrenica.

Direktorica škole Snježana Jandrić izrazila je zahvalnost načelniku istakavši da ova donacija ima ogroman značaj. “Dugujemo ogromnu zahvalnost načelniku Hadžibajriću jer je bio prvi koji nam je pritekao u pomoć i izdvojio sredstva da nam pomogne. Danas nas je posjetio i pitao šta nam još treba. Obećao je pomoć i u rješavanju vlage u školi i zamjeni oluka. To je za nas ogromno i zaista mu se zahvaljujem u ime cijele škole,”poručila je direktorica Jandrić.

U školi se načelnik susreo i sa povratničkim porodicama iz sela Osat i Osmače, razgovarao sa njima i raspitivao se u kakvim uslovima žive i šta im je potrebno. Porodicama su uručeni paketi sa prehrambenim artiklima, a mališanima novogodišnji paketići.

“Svaka nam pomoć mnogo znači, posebno kad neko brine za našu djecu. Ima puno roditelja koji ne rade, paketići su našu djecu baš razveselili i hvala načelniku na tome,”izjavio je Mustafa Beganović, povratnik iz sela Osat.

Nakon toga organizovana je posjeta selu Žutica gdje je načelnik Hadžibajrić posjetio povratničke porodice iz sela Žutica i Sućeska, uručio im pakete i novogodišnje paketiće mališanima. U organizaciji ovih posjeta učestvovala je i Begija Vejzović Smajić, nastavnica u Prvoj osnovnoj školi Potočari i poslanica u Narodnoj skupštini RS-a. Istakla je da ovakve posjete imaju ogroman značaj za sve povratnike u Srebrenici.

“Ovom prilikom želim da se zahvalim načelniku Hadžibajriću koji na konkretan način pomaže povratnike na području općine Srebrenica. On je jedan od rijetkih načelnika koji pokazuje brigu za naše ubijene u genocidu 1995. jednako kao i brigu za žive, one koji su danas ovdje u Srebrenici, a to su mladi ljudi, koji su simbol života u Srebrenici, uprkos svemu onome što se dešavalo,”poručila je Begović Vajzović.

Tokom posjete povratnicima u ovom kraju načelnik Hadžibajrić posjetio je i dvije majke Srebrenice Nuru Pembu Mustafić i Refiju Hadžibulić koje su izgubile sinove, muževe i danas žive potpuno same.

Politički.ba